Buitenland

VN: Terroristen reizen via Somalië

Somalië is door internationale terroristen als doorgangsland gebruikt, maar gewapende Somalische groepen vormen minder een terroristisch gevaar dan wordt gevreesd.

AP
4 April 2003 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Dat zegt een onafhankelijk onderzoeksteam dat voor de Verenigde Naties een rapport heeft opgesteld over terrorisme in Somalië.

Explosieven die in november 2002 werden gebruikt bij een aanslag op een hotel in de Keniaanse havenstad Mombassa werden zonder problemen via Somalië verscheept, zo staat in het deze week verschenen rapport. De daders van de aanslagen die in 1998 werden gepleegd op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania reisden volgens het team ook via Somalië, met wapens en al.

„De voortdurende wetteloosheid in Somalië, met name in de kustgebieden, vormt niet alleen een gevaar voor de Somaliërs, maar ook voor de internationale gemeenschap”, zo stellen de onderzoekers, onder wie de Nederlander Ernst Jan Hogendoorn, die voor de universiteit van Princeton in de Verenigde Staten onderzoek doet naar mondiale veiligheid.

De na de aanslagen van 11 september 2001 ontstane vrees dat Somalië een toevluchtsoord voor buitenlandse terroristen zou worden lijkt volgens hen echter onterecht. Wel bestaat het gevaar dat Somalië een belangrijk doorgangsland wordt voor groepjes terroristen en hun materiaal, zo staat in het rapport, waarin er ook op wordt gewezen dat op Somalische markten in alle openheid wapens en munitie worden verkocht.

Na zo’n tien jaar geen centraal gezag te hebben gekend heeft Somalië sinds een paar jaar een overgangsregering, die echter buiten de hoofdstad Mogadishu vrijwel niets te zeggen heeft en op verzet van clanleiders stuit. De grootste onderneming van Somalië, al-Barakat, en de Somalische moslimgroep al-Ittahad al-Islami hebben volgens de VS banden met het terreurnetwerk al-Qaida.

Israël en de VS verdenken al-Ittahad van betrokkenheid bij de aanslag op een hotel in Mombassa, waar overwegend Israëlische toeristen logeerden. De onderzoekers van de VN onderschrijven deze beschuldiging niet. Volgens hen onderhoudt de groep nauwelijks banden met al-Qaida en is eenwording met gebieden in buurlanden met een Somalische meerderheid haar voornaamste streven. Ook zou de groep na de aanslagen van 11 september de wapens hebben neergelegd en nu met economische en politieke middelen proberen macht te verwerven.

Een vermoedelijk lid van al-Qaida dat woensdag door Kenia werd overgedragen aan de VS, werd in maart in Mogadishu opgepakt door gewapende Somaliërs en naar Kenia gestuurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer