„Selectie mag, maar niet op basis van homoseksualiteit”
ARNHEM – PvdA en VVD vinden dat christelijke instellingen wel een eigen personeelsbeleid mogen voeren, maar iemand weren vanwege homoseksualiteit mag niet.
Dat stelden oud-minister en PvdA-kandidaat Plasterk en de vicefractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Schippers, zaterdagmiddag tijdens een verkiezingsbattle op de EO-jongerendag in Arnhem. In het Gelredome in Arnhem waren zaterdag ruim 32.000 mensen samengekomen voor de 36e editie van de EO-Jongerendag. Het thema van het evenement is dit jaar Freedom is here.
De politici Plasterk en Schippers reageerden op GroenLinks-Kamerlid Dibi die stelde dat christelijke organisaties, zoals scholen en ook de EO en Youth for Christ niet langer het recht mogen hebben om alleen christenen aan te nemen. Dat staat ook in het verkiezingsprogramma van de partij. Christenen stellen zich met een sollicitatiebeleid waarbij ze alleen christenen aannemen boven de anderen die niet gelovig zijn, zo redeneert de GroenLinkser. Geloof moet bij sollicitaties „irrelevant” zijn, aldus Dibi.
De vertegenwoordigers van de christelijke partijen tijdens het debat, staatssecretaris en CDA-kandidaat Van Bijsterveldt en ChristenUnieKamerlid Voordewind waren het daar niet mee eens. Voordewind benadrukte dat het van groot belang is dat christelijke organisaties vanuit hun innerlijke kracht hun taak in de samenleving op zich nemen. Dan moeten ze het recht hebben om gelijkgezinden aan te nemen.
PvdA en VVD sloten zich daarbij aan. Volgens Plasterk in het logisch dat een organisatie als Youth for Christ van haar werknemers vraagt „for Christ” te zijn. Maar het uitsluiten van mensen vanwege hun homseksualiteit accepteert de PvdA niet.
VVD-kamerlid Schippers legde uit dat de liberalen verschil maken tussen zaken waarvoor iemand kiest en zaken waarmee iemand is geboren. Selectie op basis van geloof door instelling is voor haar daarom geen probleem. Selectie op basis van seksuele voorkeur gaat ook Schippers te ver omdat dat volgens haar vergelijkbaar is discriminatie op basis van ras en geslacht.