Binnenland

RMU: CGB soms positief voor christen

GOUDA – De oordelen van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) kunnen ook gunstig uitpakken voor christenen. Dat heeft mr. Jan Schreuders, manager dienstverlening bij de reformatorische vakorganisatie RMU vrijdag gezegd tijdens de ledenvergadering in Gouda.

Van onze verslaggever
4 June 2010 23:28Gewijzigd op 14 November 2020 10:48
GOUDA - SGP-leider Van der Staaij hekelde de „absurd doorgeschoten” gelijkebehandelingswetgeving. Foto ANP
GOUDA - SGP-leider Van der Staaij hekelde de „absurd doorgeschoten” gelijkebehandelingswetgeving. Foto ANP

Schreuders wees erop dat de oordelen van de CGB onder meer steun gaven aan verpleegsters die niet willen worden ingeënt, aan een sluiswachter die niet op zondag wilde werken en aan een ondernemer die weigerde om op handdoeken reclame voor een homosporttoernooi af te drukken. De RMU’er vroeg SGP-leider Van der Staaij of de partij deze voor christenen positieve uitspraken heeft „meegewogen” in verband met het pleidooi van de partij om de CGB af te schaffen.

De SGP-leider gaf toe dat de CGB niet „alleen onheil” heeft gebracht. Toch kritiseerde Van der Staaij de commissie. „Die heeft een eenzijdige gerichtheid op het gelijkheidsbeginsel.” Hij wees erop dat de uitspraken van de CGB „geen rechtskracht” hebben. De SGP-leider stelde dat de CGB „180 graden is gedraaid” wat betreft het standpunt over gewetensbezwaarde trouwambtenaren die geen homohuwelijk willen sluiten. De CGB wil aan hen geen ruimte meer bieden.

Ook Schreuders zei zich er zorgen over te maken dat artikel 1 van de Grondwet, over gelijkheid, is geworden tot een „superrecht.” „Is er eigenlijk nog wel een botsing met andere grondrechten? Het lijkt alsof alle grondrechten in een gehaktmolen worden gestopt en er het recht op gelijke behandeling uit komt.”

Van der Staaij hekelde de „absurd doorgeschoten” gelijkebehandelingswetgeving die mensen „in een keurslijf” dwingt. „In elk gebouw zijn mannen- en vrouwentoiletten. Heel normaal. Maar zelfs daarvoor is een specifieke uitzondering in de Algemene wet gelijke behandeling opgenomen.”

De SGP-leider pleitte voor een „nuchtere” benadering van vraagstukken rond bijvoorbeeld gewetensbezwaarde ambtenaren en homoseksuele leerkrachten in het orthodox-christelijk onderwijs. „We moeten weg zien te komen uit de sfeer van ideologische scherpslijperij. Willen we werkelijk dat een ambtenaar met kromme tenen een homostel trouwt? En staan er allerlei homoseksuele leerkrachten in de rij om op orthodox-christelijke scholen te werken?”

In de Tweede Kamer zegt de SGP-leider te proberen in gesprekken te wijzen op het gevaar dat het gelijkheidsdenken knaagt aan andere vrijheden. „Ik spreek daar bijvoorbeeld met Mark Rutte van de VVD over.” Van der Staaij denkt dat de nadruk op het gelijkheidsbeginsel „een Europese trend is die niet gauw te keren valt.”

De partijleider kreeg ook kritiek op de ledenvergadering, bij monde van RMU’er Chris Baggerman. Die vindt dat de SGP de hoogte en duur van de WW te ver heeft teruggedrongen. Van der Staaij zei daarop dat hij niet wil dat ontslagen mensen liever een WW-uitkering houden dan dat ze een baan accepteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer