Martin: Broodje Cohen
Ik weet het: dit is een kookcolumn en dat moet zo blijven. Toch kan ik –met de verkiezingen in het vooruitzicht– de verleiding niet weerstaan om ’m een politiek tintje te geven. Voor één keer. Ik heb mijn vrouw gepolst of dat wel kon. Immers, zij maakt het verschil. Het kon.
De inspiratie voor deze column is te danken aan een politicus. Ik hoop dat u daardoor niet van de kook raakt. ’k Zal zijn naam niet noemen. Met een beetje goede wil weten lezers die aan een half woord genoeg hebben toch wel wie ik bedoel. Hij strooit regelmatig met gepeperde uitspraken, al wordt ook die soep vaak minder heet gegeten dan hij wordt opgediend. Maar –eerlijk is eerlijk– soms heeft hij inspirerende invallen waar we best wat mee kunnen. Een voorbeeld daarvan is de politiek beladen menutip die hij me een aantal weken geleden door de autoradio deed toekomen: een broodje Cohen. Volgens de tipgever een broodje slap vlees, vernoemd naar een van zijn collega-lijsttrekkers.
Het was rond de klok van vijf toen ik het hoorde. En ja, dan ben ik niet sterk. Het water gutste door mijn mond, mijn maag knorde klaaglijk en een nieuwe column was geboren. De politicus in kwestie stelde mij nog wel voor een dilemma: moest het nu warm of koud vlees zijn? Dat had wellicht met de verkiezingstijd te maken; ik had in ieder geval wat te kiezen.
Mocht u geen flauw idee hebben waaraan ik refereer: dat hindert niet. Het gaat mij om het broodje. Een broodje warm vlees heb ik ervan gemaakt. Een autochtone variant op het broodje shoarma. Een lekker broodje voor in het weekend. Met gehakt – hoe slap kan vlees zijn. Makkelijk te maken, misschien wat lastiger te eten. Houd veiligheidshalve een servet in de aanslag. Zo kunnen eventuele restjes die ergens verdwaald blijven hangen, discreet worden verwijderd. En… als het de volgende dag zondag is: houd er rekening mee dat de knoflooksaus enigszins nawalmt.
Ingrediënten:
kwart krop ijsbergsla, 300 g rundergehakt, 1 el tomatenpuree, 1 ui, 1 rode paprika, peper, zout, knoflooksaus, 6 verse pistoletjes
Bereiding:
Snijd de ijsbergsla ragfijn. Bak het gehakt rul (gebruik evt. wat olijfolie of boter). Snipper de ui fijn en snijd ook de paprika in heel kleine blokjes. Bak tomatenpuree, ui en paprika circa 5 minuten met het gehakt mee. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de broodjes open en beleg ze met wat ijsbergsla. Verdeel het warme gehaktmengsel over de broodjes. Zet de knoflooksaus op tafel.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl