Politiek

Uniformiteit boven pluriformiteit in SGP-arrest

Gerard Vroegindeweij

3 June 2010 12:47Gewijzigd op 14 November 2020 10:47

LEIDEN – Enkele weken geleden stonden ze tegenover elkaar, gisteren zaten ze gebroederlijk naast elkaar: de advocaat die de SGP verdedigde in de cassatie bij de Hoge Raad, mr. dr. J. P. Heering, en de advocaat die het opnam voor de feministen, prof. mr. T. Barkhuysen. Eens werden ze het niet.

Justus Lipsius, de Leidse studievereniging voor de encyclopedie en filosofie van het recht, organiseerde gistermiddag een debat over het SGP-vrouwenarrest van de Hoge Raad van april jongstleden. In het arrest draagt de Hoge Raad de staat op om passende maatregelen te nemen tegen de SGP zodat deze partij de kandidatenlijsten openstelt voor vrouwen. De studievereniging wilde de achtergronden en de consequenties van dit arrest nog eens goed doorspitten en had daarvoor op de Leidse universiteit onder meer de advocaten van beide partijen uitgenodigd.

De twee pleiters waren het er snel over eens dat de Hoge Raad een duidelijke „rechtspolitieke” keuze heeft gemaakt. Een keuze die de advocaat van de SGP betreurt. „Ik ondersteun de redenering die de Raad van State volgde in het proces tegen de stopzetting van de subsidie, namelijk dat je zo veel mogelijk ruimte moet bieden in de politieke arena. De Hoge Raad vindt dat niet. Die stelt uniformiteit boven pluriformiteit.”

Heering sprak over het „fundamentalistische dogma van gelijkheid.”

De advocaat van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann propageerde het tegengestelde: „Iedereen mag meedoen in de politiek, maar er is wel een aantal basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen. Een daarvan is dat je geen vrouwen discrimineert.” En: „Het arrest zorgt ervoor dat SGP-vrouwen echt keuzevrijheid krijgen. Als ze niet de politiek in willen, hoeven ze niet, maar als ze wel willen, is er wel de mogelijkheid.”

De twee advocaten werden het ook niet eens over wat de overheid nu te doen staat na het arrest. Heering stelde voor om eerst maar af te wachten. Mogelijk dat de SGP in beroep gaat bij het Europees Hof. De advocaat houdt het verder niet voor onmogelijk dat de SGP haar standpunt herziet.

Barkhuysen vindt dat de overheid zo snel mogelijk in de Kieswet moet opnemen dat alleen partijen zich kunnen registreren die niet discrimineren, „Dan heb je gelijk geregeld dat de ChristenUnie homo’s nooit kan weren van kandidatenlijsten en dat er ooit een islamitische partij wordt opgericht die ook vrouwen weert.”

Opmerkelijk was dat de aanwezige studenten het allemaal opnamen voor de SGP. Ze vroegen zich af waarom mensen niet mogen kiezen voor een traditioneel gezin.

Een studente: „Ik ben zelf opgegroeid in een SGP-gezin. Ik ben het niet eens met het vrouwenstandpunt en heb me aangesloten bij een andere partij. Ik vraag me af waarom buitenstaanders dit bij de SGP moeten afdwingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer