Binnenland

„Bewaking gebouwen vraagt te veel van politie”

De politievakorganisatie ACP wil dat niet de politie maar het leger ambassades, consulaten en andere strategische gebouwen beveiligt.

ANP
3 April 2003 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

„De huidige inzet van politiemensen vanuit het hele land kost capaciteit die ten koste gaat van andere politietaken die we allemaal heel belangrijk vinden”, aldus voorzitter J. Vogel woensdag.

De voorman van de politievakbond meent dat er goede alternatieven zijn. Volgens hem kunnen de marechaussee en het leger deze taak uitstekend uitvoeren. „Dat bleek eerder ook tijdens de mond- en klauwzeercrisis”, constateert hij.

De politie is ook elders hard nodig, aldus Vogel. „Als deze situatie lang duurt, gaat de politie er de wrange vruchten van plukken. De politie heeft afspraken gemaakt over de resultaten die de korpsen moeten behalen. Maak dat als overheid dan ook mogelijk.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten de politieregio’s zelf aangeven wanneer er niet meer genoeg mensen zijn om de extra werkzaamheden te verrichten. „Pas dan kijken we naar de marechaussee of het leger.” De politie Rotterdam-Rijnmond heeft bijvoorbeeld aangegeven dat er geen ruimte is om mensen uit te lenen aan een andere stad.

Het politiekorps Haaglanden heeft in verband met de oorlog in Irak versterking gekregen. De bewaking van onder meer de ambassades en residenties van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië kost zo veel menskracht dat bijvoorbeeld de opsporing in het gedrang komt. Vorige week haalde Binnenlandse Zaken vijftig mensen van andere politiekorpsen voor bijstand naar Den Haag; deze week gaat het om 75 personeelsleden.

De Haagse korpschef Wiarda zei vorige week dat zijn korps „onder zware druk” staat. „Net als de soldaten aan het front houden we er rekening mee dat we het lang vol moeten houden.” Het is volgens de korpschef mogelijk dat de statistieken over 2003 er minder goed uitzien. Net als in 2001, toen de politie te maken kreeg met de invoering van de euro, de mond- en klauwzeercrisis en de effecten van de aanslagen in Amerika, kunnen de percentages opgeloste misdrijven wat inzakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer