V-raad eist onderzoek actie Israël
NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat er snel een „onafhankelijk, geloofwaardig en transparant” onderzoek komt naar de bloedige confrontatie tussen het Israëlische leger en actievoerders voor de kust van Gaza.
Dat staat in een verklaring die het hoogste orgaan van de volkerenorganisatie dinsdag heeft vastgesteld na een tien uur durende spoedzitting.
De Veiligheidsraad veroordeelde „de daden die leidden tot het verlies van de levens van zeker tien burgers en vele gewonden” in internationale wateren. Israëlische media repten van negentien doden, terwijl het leger in Israël het houdt op tien sterfgevallen.
Israël dient alle circa 500 gearresteerde actievoerders direct vrij te laten, zo staat verder in de verklaring van de Veiligheidsraad. Het land moet ook de zes schepen vrijgeven, die maandag tijdens de actie van de commando’s in beslag werden genomen en naar de Israëlische havenstad Ashdod werden gesleept.
De verklaring was een compromis tussen de NAVO-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten, zo meldde de BBC. Turkije is woedend over de actie van Israëlische commando’s op het grootste schip van de hulpvloot, het Turkse cruiseschip de Mavi Marmara. De meeste slachtoffers van de operatie van het leger hadden een Turks paspoort.
Turkije zou vandaag nog drie vliegtuigen naar Israël sturen om circa twintig landgenoten op te halen die gewond raakten bij de actie van het Israëlische leger. Dat heeft de Turkse regering laten weten.
Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, Brazilië en de Arabische vertegenwoordiger gaven tijdens het topoverleg onder meer aan dat de Israëlische blokkade van de verpauperde Gazastrook zo snel mogelijk dient te worden beëindigd. Maar de Verenigde Staten, een trouwe bondgenoot van de Israël, was veel milder en liet doorschemeren dat de maatregelen in ieder geval zouden moeten worden versoepeld. De Israëlische afgevaardigde, Daniel Carmon, stelde dat het hulpkonvooi geen humanitaire missie was.
Kort nadat de verklaring van de Veiligheidsraad was gepubliceerd, drongen enkele Palestijnse militanten Israël binnen vanuit de Gazastrook. In de buurt van de kibboets Nirim ontstond volgens een woordvoerster een vuurgevecht, waarbij het Israëlische leger zeker twee militanten om het leven bracht. De betrokken militairen bleven ongedeerd.
Wereldwijd zijn maandag tienduizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen de Israëlische actie tegen de ‘Gazavloot’.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu besloot zijn bezoek aan Canada en de Verenigde Staten voortijdig af te breken in verband met de ontstane crisis. Hij liet weten de Israëlische strijdkrachten volledig te steunen.
Intussen maakte de Free Gaza Movement, de organisator van het konvooi, vanmorgen bekend dat het de komende dagen opnieuw twee schepen naar Gaza wil sturen. Volgens woordvoerster Greta Berlin is er al een vrachtschip op weg. Een tweede schip, met aan boord circa dertig passagiers, zal naar verwachting aansluiten bij het schip.
Israël heeft 610 pro-Palestijnse activisten opgesloten na de Israëlische actie. Dat hebben de Israëlische gevangenisautoriteiten dinsdag laten weten.
Eerder op de dag meldde de Israëlische radio dat 480 activisten in de gevangenis waren gezet. Volgens een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen zitten de activisten in een cellencomplex in de Negev-woestijn.
De Israëlische krant Haaretz meldde op gezag van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken dat vijftig activisten naar het vliegveld Ben-Gurion waren gebracht, nadat ze hadden ingestemd met vrijwillige repatriëring. De ruim zeshonderd anderen weigerden en zijn daarom gedetineerd.