Laatste pluimvee Gelderse Vallei geruimd
Het ministerie van Landbouw is woensdag begonnen alle pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei leeg te ruimen. Het gebied wordt hierdoor feitelijk kipvrij gemaakt.

Minister Veerman van Landbouw besloot dinsdagavond tot deze voorzorgsmaatregel, omdat het aantal besmettingen met klassieke vogelpest in het kippengebied rond Barneveld blijft toenemen. In totaal moeten er volgens Veerman nu 130 bedrijven extra worden geruimd en worden er nog eens 1,5 miljoen vogels gedood.
De pluimveesector en de Tweede Kamer staan achter de maatregel. „Omdat het aantal besmettingen niet afneemt, is het goed om in de Gelderse Vallei radicale maatregelen te nemen en er al het pluimvee te ruimen. Het is de enige manier om ook de rest van Nederland te beschermen”, reageerde voorzitter Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).
Een meerderheid in de Tweede Kamer pleitte al langer voor een strengere aanpak. „Je kunt niet anders”, haalde VVD-kamerlid Oplaat woensdag zijn gelijk. „We hebben van het begin af aan gezegd dat de minister meer moet ruimen dan hij denkt. Hij moet het hele gebied leeghalen.”
De uitbraak van klassieke vogelpest kost de Nederlandse overheid nu al tussen de 60 en de 80 miljoen euro. Dat heeft minister Veerman gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Hiervan is 5 miljoen euro bestemd voor het noodfonds voor getroffen pluimveehouders, 10 miljoen euro voor het doden van dieren die uit hun hokken groeien, en de rest van het geld voor het ruimen van 9 miljoen kippen, kalkoenen en eenden.
De totale kosten van de vogelpestuitbraak zullen nog veel hoger uitvallen. Het Rijk betaalt de helft van de ruimingskosten, de Europese Commissie in Brussel de andere helft. Ook kost de vogelpest de individuele boeren en de pluimveesector veel geld.
Er is nog geen oplossing gevonden voor het opkopen van pluimvee dat buiten de besmette gebieden in overvolle hokken zit. De Tweede Kamer en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders dringen al een tijd aan op een landelijke opkoopregeling voor kippen die in de knel zitten.
Boeren buiten de besmette gebieden mogen hun dieren wel naar de slachterij brengen. De slagers geven echter veel minder geld voor de jonge leghennen dan de legbedrijven, waar de beesten normaal gesproken naartoe zouden gaan.
„Er is hier dus geen welzijnsprobleem, maar een economisch probleem. Vergoeding van deze schade ziet Brussel als ongeoorloofde bedrijfssteun”, aldus Veerman. De minister voert nog overleg met de Europese Commissie over andere steun voor deze pluimveehouders.
Overigens is het vogelpestvirus nu ook aangetroffen bij een aantal dode wilde vogels. Dat heeft minister Veerman van Landbouw woensdag eveneens aan de Tweede Kamer laten weten. Het is nog niet duidelijk of het aangetroffen virus hetzelfde is als het virus dat klassieke vogelpest bij pluimvee veroorzaakt.
Het ministerie van Landbouw is bezig met een onderzoek naar de aanwezigheid van het vogelpestvirus onder wilde vogels. Het virus dat bij de dode vogels is gevonden, wordt nog verder onderzocht. Veerman hoopt over een aantal dagen te weten om welke variant van het virus het gaat.
Wilde vogels kunnen het virus opnemen en overbrengen, maar gaan er zelf meestal niet aan dood. Volgens de Vogelbescherming hebben wilde vogels over het algemeen genoeg weerstand tegen het virus. Hun weerstand is veel groter dan bij pluimvee, dat vooral binnenzit onder praktisch steriele omstandigheden.
De officiële teller van besmette bedrijven is woensdag opgelopen naar 161. Verder zijn er 37 bedrijven waarop een ernstige verdenking rust.