Buitenland

Nederlandse opvarende konvooi vast in Israëlische cel

RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse vrouw die deel uit maakte van het door Israël onderschepte hulpkonvooi voor de Gazastrook zit ongedeerd in een Israëlische cel. Het gaat om de 29-jarige Anne de Jong. Dat heeft haar moeder Liz Cornelissen maandag gezegd. De boodschap dat Anne gevangen zit kwam van de Nederlandse ambassade in Israël.

31 May 2010 17:24Gewijzigd op 14 November 2020 10:45
Palestijnen gooien stenen naar Israëlische soldaten om te protesteren tegen het tegenhouden van een konvooi met mensen en hulpgoederen voor Gaza. Foto EPA
Palestijnen gooien stenen naar Israëlische soldaten om te protesteren tegen het tegenhouden van een konvooi met mensen en hulpgoederen voor Gaza. Foto EPA

Het hulpkonvooi was zondag vertrokken uit een haven op Cyprus. De circa zevenhonderd hulpverleners, voornamelijk afkomstig uit Turkije, hadden 10.000 ton aan hulpgoederen bij zich, die ze tegen de zin van Israël wilden afleveren in de Gazastrook. Israëlische commando’s voerden maandag een aanval uit op het konvooi waarbij negentien opvarenden omkwamen.

In de loop van de ochtend werd duidelijk dat er zich twee Nederlanders aan boord van een van de schepen bevonden. Een van hen is Anne de Jong, de andere is Amin Abou Rachid, een Nederlander met een dubbele nationaliteit. Van hem is nog niets vernomen.

De Jong is antropoloog. Ze volgt in Londen een studie naar geweldloos verzet. Volgens haar moeder hebben de Israëlische autoriteiten een versnelde uitzettingsprocedure aangeboden. „Dit heeft ze geweigerd. Haar missie is hulp bieden aan de mensen uit Gaza. En dat wil ze voltooien”, aldus Cornelissen.

Ze noemt het feit dat Anne nog in leven is goed nieuws, maar is kritisch op de actie van het Israëlische leger. „Er is daar behoorlijk veel gebeurd. Mensen zijn omgekomen en hun missie is niet geslaagd.”

Anne de Jong zit met dertig andere opvarenden van het hulpkonvooi gevangen op een onbekende plek.


Turks hulpkonvooi voor Gaza

RIJSWIJK (ANP) – Het Israëlische leger heeft maandag in internationale wateren met geweld een konvooi schepen met hulpgoederen bestemd voor Gaza gestopt. Daarbij vielen zeker tien en mogelijk negentien doden. Een kort overzicht over het hulpkonvooi.

  • De Freedom Flotilla (Vrijheidsvloot) bestaat uit negen schepen uit drie landen. Het grootst is de Mavi Marmara, een Turks schip met ongeveer zeshonderd mensen aan boord. Nog niet alle schepen waren ter plaatse toen Israël ingreep. Zes schepen werden door commando’s geënterd.

  • De vloot is georganiseerd door de Free Gaza Movement, de Turkse hulporganisatie Insani Yardim Vakfi (IHH), de European Campaign to End the Siege of Gaza (Ecesg), Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden en de International Committee to Lift the Siege of Gaza.

  • Aan boord van de schepen waren meer dan zevenhonderd mensen uit bijna veertig verschillende landen. De meesten zijn Turken. Verder staan onder anderen Zweden, Nederlanders, Palestijnen, Israëliërs, Amerikanen, Britten, Belgen en mensen uit een reeks Arabische landen op de passagierslijst. Het betreft onder anderen activisten, schrijvers, parlementariërs, geestelijken en journalisten.

  • De Vrijheidsvloot wilde 10.000 ton hulpgoederen in Gaza afleveren, waaronder papier, cement, medische apparatuur, kleding en geprefabriceerde huizen.

  • Het was de negende keer dat met boten hulp naar Gaza werd gestuurd. De eerste keer was eind augustus 2008. Vijf keer liet Israël de hulp toe tot de Palestijnse kuststrook. Sinds de Israëlische aanval op Gaza eind 2008, begin 2009 worden schepen die hulp naar Gaza willen brengen echter niet meer doorgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer