Twijfels over uitspraak rond gebedsruimte
BERLIJN – Het Berlijnse gerechtshof heeft donderdag bepaald dat een school in Berlijn niet verplicht is een aparte gebedsruimte voor een islamitische leerling te reserveren. De stad Berlijn heeft daarmee een eerdere uitspraak met succes aangevochten. Was de neutraliteit van de school in gevaar of beperkt Berlijn met de gang naar de rechter onnodig de godsdienstvrijheid?
Biddende moslimscholieren in het gangpad, dat was de schoolleiding van een gymnasium in de Berlijnse wijk Wedding te veel. Daarop eis- te een van de moslimjongeren een aparte gebedsruimte in de school, om zijn godsdienst ongestoord uit te kunnen oefenen, zoals de Duitse grondwet dat waarborgt.
De rechtbank stelde de jongen vorig jaar in het gelijk. De 16-jarige Yunus M. kon de weinig gebruikte computerruimte van de school, die hij tijdelijk toegewezen had gekregen, verder blijven gebruiken om te bidden gedurende de schoolpauzes.
De Berlijnse onderwijswethouder Zöllner ging echter in beroep tegen het besluit. De stap naar de rechter roept nu echter veel kritiek op. Was dit wel nodig?
„Het rituele islamitisch gebed van de jongen heeft een demonstratief karakter”, stelde Ludger Pieper namens de stad Berlijn. Op de school zitten scholieren uit 29 landen.
Het hof achtte tevens de visie van het schoolbestuur plausibel dat sinds de gebedsruimte was ingericht, het aantal conflicten op school over hoofddoekjes dragen, vasten en andere islamitische gedragsregels is toegenomen. Daarmee komen volgens het hof de schoolvrede, het onderwijs en de neutraliteit die de school moet waarborgen in gevaar. En dat weegt zwaarder dan vrije godsdienstuitoefening, meent het hof.
Veel critici menen echter dat Berlijn de situatie op de spits drijft en het tegendeel doet van wat de stad beoogt: de integratie bevorderen. Een verbod leidt alleen maar tot provocatie, zo vermoedt de Berliner Zeitung. Het dagblad Die Welt stelt in een commentaar dat het te kort door de bocht is dat Berlijn religieuze neutraliteit van de openbare scholen wil waarborgen door de religie helemaal uit de school te verbannen.
Ook de voorlichter van de EKD, het grootste evangelisch-lutherse kerkverband in Duitsland, heeft weinig begrip voor de stap naar de rechter. „De vraag naar een gebedsruimte is een zaak van de school, die moet dat organisatorisch oplossen.”
De secretaris van de Centrale Raad van de Moslims in Duitsland, Aiman Mazyek, ziet ook de islamitische godsdienstuitoefening niet in gevaar komen door de uitspraak: „Volgens de islam is het mogelijk om de godsdienstuitoefening flexibel vorm te geven.”