Consument

lentecouscous

Het is zó ingewikkeld. Ik wachtte dit jaar keurig op de eerste courgettes van vaderlandse bodem. Meteen laadde ik er een stuk of wat in. Want, dacht ik, eindelijk geen kans meer op Spaans gif –wintercourgettes komen vaak uit Spanje– en geen schuld aan duizenden transportkilometers.

28 May 2010 07:08Gewijzigd op 14 November 2020 10:43

De ontnuchteringen volgden elkaar snel op. Ik keek op milieucentraal.nl. Blijkt mijn Hollandse voorjaarscourgette flink milieubelastend, omdat-ie uit een verwarmde kas komt! Had ik kunnen weten: een knappe courgette die standhoudt in voor herfst spelende lentes. De Spaanse variant, las ik, is milieuvriendelijker. Hij is zelfs niet of nauwelijks vervuilender dan een inlandse hoogzomercourgette.

Dat was nog niet alles. Ook een biocourgette komt rond deze tijd uit Spanje, ontdekte ik van de week. Met bovenstaande feiten in het achterhoofd heel logisch, maar toch. Denkend aan Spanje zag ik dikke gifwolken traag over oneindig veel courgettes gaan. En vergat ik de nuances.

Enfin, courgettes blijven lekker. Vooral de kleintjes, die hebben veel smaak. Eet ze in een lauwwarme salade, bijvoorbeeld. Smaakt uitstekend zonder vlees, maar is extra lekker met een gehaktkebab. Dat recept volgt nog.

En o ja, maak deze salade sowieso nog maar even niet: vanaf juli ligt de Hollandse hoogzomercourgette in de schappen. Uit Spanje of Holland mag dan voor het milieu geen snars uitmaken, voor de gifstoffen wel. Daar ga ik althans voorlopig van uit. Tot de volgende ontnuchtering.

Ingrediënten (2 á 3 personen)

250 g couscous

3 kleine courgettes

2 tomaten (bv. Tasty Tom, in kleine stukjes)

paar takjes munt, fijngesneden

500 ml groentebouillon (van blokje)

150 g feta

sap van een halve citroen

olijfolie, peper, zout

Bereiding

Snijd de courgette in dunne plakken van maximaal een halve centimeter. Laat een grillpan op hoog vuur warm worden en vet in met olie. Leg, afhankelijk van de grootte van de pan, een aantal courgetteplakjes in de pan. Bak aan beide kanten tot ze zacht zijn en er een licht grillpatroon ontstaat. Doe dit met alle plakjes. Bakken in een koekenpan kan eventueel ook.

Bereid de couscous met de bouillon, volgens de aanwijzingen op de verpakking (pas evt. de hoeveelheid vocht aan). Maak intussen de dressing: mix een flinke scheut olijfolie met het sap van een halve citroen. Voeg de muntblaadjes toe, en peper en zout naar smaak.

Schep couscous, courgette, tomaat en feta voorzichtig door elkaar in een mooie schaal. Giet de dressing erover en serveer.

Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer