Makro staakt na actie verkoop ganzenpaté
In alle zeven vestigingen van warenhuis Makro is zondag nog alle ganzen- en eendenleverpaté uit de schappen gehaald. Dat gebeurde na een actie van Stichting Wakker Dier van ongeveer een kwartier bij de Makro-vestiging in Amsterdam.
De twintig actievoerders protesteerden tegen de verkoop van foie gras, ofwel ganzen- en eendenleverpaté in Nederland. Bij de manier waarop de delicatesse wordt gemaakt is volgens Wakker Dier sprake van een van de ergste vormen van dierenmishandeling. De dieren worden onder dwang gevoed, aldus Wakker Dier.
Verantwoordelijkheid
Een woordvoerder van de stichting is verheugd dat de Makro in Amsterdam zo snel reageerde en direct is begonnen de schappen leeg te halen. Daarna volgde snel overleg met de andere vestigingen, waarna is besloten de delicatesse overal weg te halen.
Makro-woordvoerder B. Vukking zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de productiemethode van de delicatesse. „Wij voeren zo’n 55.000 artikelen in onze schappen. Het zou best wel eens kunnen zijn dat daar een product tussen zit dat op een minder maatschappelijk verantwoorde manier is geproduceerd. Aangezien wij niet alleen commercieel zijn, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, is er snel gereageerd”, aldus Vukking. Hij geeft ook toe dat de actiedruk een rol speelde in de beslissing.
Wakker Dier zou maandag nog contact hebben met de Makro om standpunten uit te wisselen. Daarnaast houdt de stichting een actiegroep achter de hand voor het geval de Makro niet doet wat hij belooft, aldus de zegsman. De actie werd zondag gevoerd met spandoeken, actieborden en uitvergrote foto’s waarop te zien is hoe de dieren aan een trechter hangen om gevoerd te worden.
„Ganzen en eenden worden voor het maken van de paté twee tot drie keer per week gemarteld. Ze worden opgesloten in kleine ijzeren kooien en onder dwang gevoerd. Wekenlang krijgen de dieren een trechter van zo’n 30 centimeter in de strot geduwd om ongeveer een kilo maïs naar binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie weken tot tien keer zo groot wordt”, aldus Wakker Dier.
Restaurants
Wereldwijd worden volgens de organisatie 26 miljoen dieren per jaar op deze manier „gemartelvoederd.” De foie gras in Nederland wordt geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje. In Nederland wordt volgens Wakker Dier jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in restaurants en rond de kerstdagen. In Nederland, Zwitserland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van de delicatesse verboden.