Frans koninklijk bloed gaat door meer dan één ader
Frankrijk, de republiek der republieken, had ooit een van de meest koninklijke koningshuizen van Europa. De Franse zonnekoning Lodewijk XIV is daarvan het sprekendste voorbeeld, maar ook keizer Napoleon zat er op de troon, en nog weer later was Louis Philippe er koning.
In Frankrijk zetelt nu president Sarkozy. Van een terugkeer naar de monarchie is in de verste verte geen sprake. Toch is er een aantal families die aanspraak maken op de troon van Frankrijk, mocht die in ere worden hersteld. Zij worden omschreven als orléanisten, legitimisten, bonapartisten en jacobieten.Prins Henri van Frankrijk heeft de meeste steun onder monarchisten. De graaf van Parijs en hertog van Frankrijk is een nazaat van Louis-Philippe, de laatste koning van Frankrijk, die van 1830 tot 1848 op de troon zat. De orléanist Henri –geboren in 1933– presenteert zichzelf nadrukkelijk als troonpretendent. Als koning zou hij koning Henri VII zijn (zie ook maisonroyaledefrance.fr).
Henri’s concurrent is Louis Alphonse, hertog van Anjou. De 36-jarige prins is een nazaat van koning Louis XIV, die van 1643 tot 1715 regeerde. Henri, het hoofd van het Huis van Bourbon, is voor zijn aanhangers de rechtmatige troonpretendent. De prins woont met zijn gezin in Venezuela, maar bezoekt Frankrijk regelmatig.
Louis Alphonse is een neef van de Spaanse koning. Die moet niet veel van zijn aanspraak op de Franse troon hebben. Zo was geen enkel lid van de Spaanse koninklijke familie aanwezig op het huwelijk van de prins. Dat was een duidelijk signaal aan hem (zie ook royaute.org).
Dan zijn er ook nog nazaten van Napoleon I –keizer van 1804 tot 1814 en in 1815–, de bonapartisten. Zij vinden dat Charles Napoléon (geboren in 1950) en diens zoon Jean Christophe (1986) de meeste rechten hebben om aanspraak te maken op de Franse troon.
Charles’ vader bepaalde overigens dat niet Charles, maar Jean Christophe de officiële troonpretendent en het hoofd van het keizerlijke huis van Frankrijk zou moeten zijn. Zo is het gegaan, zonder dat Charles daar publiekelijk zijn zoon door afviel, al heeft hij de argumenten die zijn vader aandroeg –onder meer het huwelijk van Charles– nooit goed begrepen.
De jacobieten vormen de vierde categorie, maar van hen heeft Sarkozy weinig te vrezen. Hertog Franz van Beieren (1933) maakt namelijk geen aanspraak op de Franse troon, maar heeft aanhangers die vinden dat hij als hoofd van het Huis Wittelsbach en nazaat van koning Charles I (1600-1649), koning van Engeland, Schotland, Ierland en Frankrijk, alle rechten heeft om dat wel te doen. De rustige vrijgezel laat het daarbij. Voorlopig woont hij nog niet in Parijs.
Dit is de laatste aflevering in een serie over koninklijke families zonder troon. >gt;>gt;refdag.nl/konhuis