Economie

Europarlement te verdeeld over schuldencrisis

STRAATSBURG ( ANP) – Het Europarlement is er donderdag niet in geslaagd steun uit te spreken voor de EU–maatregelen tegen de schuldencrisis, zoals versterking van het economisch bestuur in Europa en stringente bezuinigingen.

20 May 2010 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 10:37

De partijen bleken te verdeeld. De stemming over een standpunt moest met een maand worden uitgesteld in de hoop op een compromis.„Beschamend wat hier gebeurt", reageerde een zichtbaar boze Corien Wortmann (CDA). Ze hekelde vooral de socialisten. „Die zitten nog steeds op de toer van: geld uitgeven dat we niet hebben. Ze weigeren verantwoording te nemen voor versterking van de euro en het Stabiliteitspact".

D66–ster Sophie in ’t Veld legt eveneens de schuld bij de socialisten, die volgens haar niet willen beseffen dat hogere overheidsuitgaven nu niet meer kunnen. Ze vindt het bovendien niet netjes dat de socialisten op de valreep hun steun voor een compromis introkken.

GroenLinks–Europarlementariër Bas Eickhout geeft juist de schuld aan christendemocraten en liberalen. Die hebben een voorstel van groenen en socialisten voor een duurzaam sociaal Europa tegengehouden, zegt hij.

PvdA’ster Judith Merkies stelde dat het beter is volgende maand een goed gezamenlijk standpunt te hebben dan nu haastig iets te knutselen. Het parlement heeft ook in juni nog invloed op de aanpak, meent ze. „De schuldencrisis is heus niet in een maand voorbij".

PVV’er Barry Madlener meent dat het uitstel de „totale machteloosheid van het Europarlement" aantoont. „Dit parlement is niet opgewassen tegen de crisis. Het kan mooie plannen opstellen, maar ondertussen wordt Europa aan alle kanten economisch voorbijgestreefd. Niet voor niets groeit in Duitsland de roep om de eigen mark weer in te voeren".

Bij moeizaam bereid in de laatste weken hebben de zestien eurolanden besloten tot een pakket maatregelen tegen de schuldencrisis. Daarbij willen ze onder meer het Stabiliteitspact versterken, dat moet voorkomen dat landen schulden maken die groter zijn dan 3 procent van het bruto nationaal product. Eerder besloten ze tot grote leningen aan Griekenland en garanties voor andere noodlijdende eurolanden. Bij dat overleg bleek eveneens enige verdeeldheid tussen de eurolanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer