Aantal controleurs vogelpest verdubbeld
Voor de handhaving van de maatregelen tegen vogelpest komen er extra controleurs. Circa 200 ambtenaren van opsporingsdiensten van diverse ministeries gaan de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw helpen bij de controle. Daarmee is het toezicht op de naleving van de vogelpestmaatregelen bijna verdubbeld.
De forse uitbreiding van het aantal controleurs is nodig omdat het regime in het vogelpestgebied en in de rest van Nederland maandagopnieuw is verscherpt. Zo zijn er nieuwe vervoersbeperkingen. Het gebied rondom de Gelderse Vallei en Beneden-Leeuwen waar pluimvee binnen moet blijven, is naar het zuiden uitgebreid. Nederland wordt daarnaast opgedeeld in vijf compartimenten. Eerder waren er drie gebieden, namelijk de Gelderse Vallei, Beneden-Leeuwen en de rest van het land. Dit laatste gebied is nu verdeeld in een noordelijk, westelijk en een zuidelijk deel. Vervoer naar en van pluimveebedrijven tussen deze gebieden is aan strenge regels gebonden.
Inmiddels is bij 150 pluimveebedrijven besmetting vastgesteld. Zondag stond de teller nog op 136. Op nog eens 46 bedrijven rust een ernstige verdenking van besmetting.
Voor de welzijnsproblemen van kuikens die worden opgefokt tot leghennen is nog geen oplossing gevonden. De welzijnsproblemen van kippen die door de uitbraak van klassieke vogelpest niet meer vervoerd mogen worden naar grotere stallen, rijzen de pan uit. Ruim 700.000 dieren zitten in overvolle hokken en verwonden elkaar.
De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) overlegde maandagmet het ministerie over een welzijnsopkoopregeling voor kippen in heel Nederland, maar hier is nog geen overeenstemming over bereikt. „Alle mogelijkheden worden nog bekeken, maar we willen zo snel mogelijk een oplossing hebben”, aldus een woordvoerder van minister Veerman.
Nederland heeft 260 opfokbedrijven, waar ongeveer 10 miljoen kuikens worden grootgebracht tot leghennen. De dieren worden normaal gesproken overgebracht naar legbedrijven als ze zeventien weken oud zijn, maar door de vogelpestuitbraak mogen ze niet vervoerd worden. Als de dieren 20 tot 23 weken oud zijn, worden ze te groot voor de hokken en ontstaan ernstige problemen. „Hierbij moet je denken aan dieren die niet goed bij het voer kunnen komen, kannibalisme, kippen die elkaar verwonden”, aldus A. Butijn, voorzitter van de afdeling kuikenbroeders van de NOP.
Als het vervoersverbod van kracht blijft komen er volgens Butijn volgende week nog eens 400.000 leghennen extra bij die de hokken uitgroeien, over drie weken komen er nog 350.000 dieren bij.
Het Productschap van Vee, Vlees en Eieren (PVE) wil dat ook kalkoenen onder de welzijnsopkoop komen te vallen. Volgens het PVE zijn er in totaal 18.000 kalkoenen die niet naar een afmestbedrijf vervoerd mogen worden en lang in te volle hokken zitten. Eenden mogen overigens weer van buiten de Gelderse Vallei en Beneden-Leeuwen naar slachterijen in de gebieden. Het vlees mag uitgevoerd worden. Consumptie-eieren van buiten de gebieden mogen ook weer naar de gebieden. Uitvoer van eenden en eieren uit de vogelpestgebieden is echter nog niet toegestaan.
De Dierenbescherming is ontevreden over haar aanwezigheid bij de ruimingen van kippen. Een inspecteur van deze organisatie was zondagavond met toestemming van het ministerie van Landbouw voor het eerst aanwezig bij een kippenruiming.
De Dierenbescherming wil weten wat er gebeurt met de kippen die vergast worden en welzijnsproblemen structureel in kaart brengen. Ze kon echter geen beeld krijgen van de gebeurtenissen in de stallen. „Door het gebruik van gas kan je namelijk niet bij de stallen in de buurt komen”, aldus een woordvoerder. De organisatie, die niet een „paar keer” maar structureel aanwezig wil zijn bij de ruimingen, wil camera’s in de stallen plaatsen om te kunnen zien wat het effect van vergassing op de kippen is. De komende dagen gaan inspecteurs in ieder geval nog mee met de ruimingen.