Politiek

Racen met Rouvoet

ChristenUnieKamerlid Voordewind was voordat hij in 2006 in de Tweede Kamer kwam, onder meer campagneleider van zijn partij voor de verkiezingen van 2002. Daarna functioneerde hij enige tijd als hoofd communicatie van de CU-Kamerfractie.

Redactie: Gerard Vroegindeweij
20 May 2010 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:37
Volgende week zet de ChristenUnie op haar internetsite een racespel online waarbij Rouvoet al zijn rivalen eruitscheurt. Wie het spel het snelst speelt, krijgt een prijs. Foto ChristenUnie
Volgende week zet de ChristenUnie op haar internetsite een racespel online waarbij Rouvoet al zijn rivalen eruitscheurt. Wie het spel het snelst speelt, krijgt een prijs. Foto ChristenUnie

Zo af en toe laat Voordewind zien dat hij zijn oude vak niet is vergeten. In 2006 lanceerde hij het idee om de videoclip Stemrou te maken waarin rapartiest Rivelino luisteraars en kijkers opriep om Rouvoet te stemmen. De CU-voorman zelf nam plaats in een windtunnel, waarbij zijn kleding en haren vrolijk alle kanten op wapperden. De clip op Youtube is ruim 21.000 keer bekeken.Voordewind heeft voor deze campagne iets geheel anders bedacht, namelijk een game op internet. Volgende week kunnen jongeren (en ouderen) op de site van de ChristenUnie zich helemaal uitleven in een racespel. De speler is Rouvoet en hij moet het opnemen tegen de andere lijsttrekkers. Het parcour loopt door heel Nederland en het eindigt bij de stembus. De speler moet de andere lijsttrekkers inhalen en allerlei obstakels (onder meer milieuvervuiling, discriminatie en godsdienstvrijheid) ontwijken.

Vaststaat dat het hybride autootje waarin Rouvoet rijdt, wint. Je kunt het autootje ook niet laten crashen. „Met de ChristenUnie win je altijd”, weet campagneleider Badoella.

Maar wat is dan het leuke voor de speler? Voordewind: „De bedoeling is in zo kort mogelijke tijd over de finish te gaan. Wie dat het snelst kan, krijgt na de verkiezingen een prijs.”

Lange broek

Het opinieweekblad Vrij Nederland interviewde in het kader van de verkiezingen GroenLinkslijsttrekker Halsema. Ze is daarin opmerkelijk positief over religie. Ze vertelt dat ze zelf atheïstisch is opgevoed, „met haat jegens het geloof.”

Toen ze in de Tweede Kamer terechtkwam, ontmoette ze daar haar fractiegenoot ds. Ab Harrewijn en ook ChristenUnievoorman Rouvoet. „Zij hebben mijn opvattingen over de betekenis van het geloof gekanteld”, erkent ze.

Ze is daarom ook niet voor een neutrale overheid die religie uit het publieke leven wil bannen. Bijzonder onderwijs krijgt van GroenLinks vrij baan. Maar ze staat wel achter een initiatiefwetsvoorstel dat scholen een acceptatieplicht oplegt als ouders en leerlingen de grondslag van de school alleen respecteren. Ouders mogen geen leerlingen weigeren als hun dochter wel eens een lange broek draagt.

Welke politicus is in staat om het bekrompen beeld te laten kantelen dat Halsema heeft over de betekenis van de vrijheid van onderwijs?

GV

En verder…

• wil D66-lijsttrekker Pechtold „een hervormd paars” samen met PvdA, VVD en GroenLinks.

• sluit de 68-jarige eurocommissaris Kroes (VVD) niet uit dat ze premier in Nederland wil worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer