Partijen blij met uitkomsten CPB-doorrekening
De SP vindt dat uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de partij de kampioen is van de koopkracht. „De SP bewijst hiermee dat er ook een sociale uitweg uit de crisis is”, aldus SP-Tweede Kamerlid Irrgang.
Volgens hem slaagt zijn partij er de komende vijf jaar in meer dan de helft van alle begrotingsproblemen in de komende vijftig jaar op te lossen. Ook worden de inkomensverschillen verkleind.Een bankenheffing zou 1 miljard euro per jaar moeten opleveren. Volgens Irrgang een noodzakelijke maatregel om ook de in zijn ogen veroorzakers van de huidige crisis te laten bijdragen aan het herstel van de overheidsfinanciën.
PvdA-leider Cohen benadrukt in een reactie op de analyses van het Centraal Planbureau dat de PvdA, in tegenstelling tot het CDA en de VVD, de koopkracht wél op peil houdt en tegelijk de overheidsfinanciën op orde brengt.
„Maar waar we écht trots op zijn is dat wij niet alleen het hele probleem oplossen, maar dat wij laten zien dat dat eerlijk kan” aldus Cohen. „Wij vragen een bijdrage van banken en de hoogste inkomens en verlagen de belastingen zodat de koopkracht voor mensen met een normaal inkomen op peil blijft.”
De VVD voelt zich gesterkt door de analyses van het Centraal Planbureau, vooral omdat het CPB bevestigt dat de staatsschuld op termijn bij de VVD het snelste daalt.
„De VVD laat de kiezer hiermee zien dat wij daadwerkelijk orde op zaken stellen. Onze prioriteit ligt bij een sterke economie, dit bereiken wij door de financiën op orde te brengen en te investeren in onderwijs, bereikbaarheid en veiligheid. Het CPB laat zien dat wij deze beloften kunnen waarmaken”, aldus VVD-leider Rutte. Hij is ook blij met de 400.000 extra banen die het CPB voorspelt bij het VVD-programma.
ChristenUnie-leider Rouvoet is blij dat het CPB volgens hem het christelijk-sociaal profiel van de ChristenUnie bevestigt. „We bezuinigen meer dan linkse partijen en hervormen meer dan rechtse partijen zodat we de overheidsfinanciën op lange termijn op orde brengen.”, aldus Rouvoet.
„We ontzien daarbij echter lage inkomens en gezinnen en zorgen voor terugdringing van broeikasgassen. Voor solide, sociale en groene keuzes moet je daarom bij de ChristenUnie zijn”, zegt Rouvoet. Hij stelt dat zijn partij „opvallend vaak” in de top-3 staat bij het CPB: bij de staatsschuld, bij het terugdringen van de files en de broeikasgassen, bij landschapsbehoud en bij hernieuwbare energie.
Ook D66-leider Pechtold toont zich tevreden over de doorrekening van zijn verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau (CPB). Volgens hem blijkt het „het meest evenwichtige programma”. Pechtold benadrukt dat zijn partij structurele hervormingen doorvoert. Ook op het gebied van filebestrijding en vergroening van de economie scoort D66 volgens hem goed. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een kabinet met PvdA, VVD, GroenLinks en D66, dat progressief is en hervormingen doorvoert.
Er was echter een partij niet tevreden met de uitkomsten van het CPB. De PVV van leider Wilders mist de kosten van de immigratie in de berekeningen. „Het CPB heeft met een „socialistische bril” een grote „rode streep” door de maatregelen van de PVV gehaald." Die beschuldiging uitte PVV-leider Geert Wilders donderdag. Hij is zeer teleurgesteld dat het CPB de mogelijke besparingen op de kosten van immigratie niet wilde meerekenen. Volgens Wilders zijn daar tientallen miljarden euro’s te besparen.
Wilders was blij dat zijn partij het goed doet op veiligheid en zorg. „En we zijn de enige bij wie de huizenprijzen niet dalen. Henk en Ingrid zijn bij ons het beste af.”