Betogingen verlammen Athene opnieuw
Tienduizenden Grieken zijn donderdag de straat opgegaan om opnieuw te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen van de overheid. In Athene waren circa 17.000 mensen op de been en in de tweede stad van het land, Thessaloniki, gingen ongeveer vijfduizend mensen de straat op om te demonstreren tegen de plannen om de enorme schuldenlast van het land te verminderen.
Het centrum van Athene ging voor de tweede keer deze maand op slot vanwege de betogingen. Circa honderd personen werden preventief opgepakt. Het openbaar vervoer kwam tot stilstand. Meer dan 1700 agenten werden ingezet om te voorkomen dat de betoging uit de hand liep, zoals op 5 mei gebeurde. Een aanval met een molotovcocktail op een bank kostte toen aan drie medewerkers het leven.„We zijn hier om een sterke boodschap af te geven aan de regering, de Raad in Brussel, het IMF en al die pennenlikkers die de sociale en economische rechten en werk– en pensioenrechten als schietschijf gebruiken", aldus een vakbondsleider. Volgens de Griekse bonden worden vooral de armen in het land getroffen door de rigoureuze bezuinigingsmaatregelen.
Veel mensen gaan er flink op achteruit in inkomen in een land waar een gemiddeld maandinkomen circa 800 euro is. Een 46–jarige universiteitsdocent vertelde in Griekse media dat hij 1600 euro per maand verdiende, maar na de eerste hervormingen 150 euro minder. Daar gaat nog meer vanaf en hij verliest zijn dertiende en veertiende maand. „Ik ben boos dat niet een politicus zijn verantwoordelijkheid lijkt te nemen", aldus de docent.
Ook wordt er gekort op pensioenen en op bonussen. Zo krijgen overheidsmedewerkers volgens de hervormingsplannen geen extra geld meer voor het spreken van een tweede taal of het op tijd op het werk verschijnen. Veel Grieken hebben nu al moeite de eindjes aan elkaar te knopen en jongeren zien hun toekomstplannen in rook opgaan.
Ondertussen deed de Griekse premier George Papandreou tijdens een bezoek aan Beiroet een oproep aan Arabische landen om te investeren in het noodlijdende Griekenland, dat hij aanprees als „investeringsvriendelijk" met een dynamische zakenwereld. Investeerders mijden vooralsnog de Griekse gecompliceerde, corrupte bureaucratie, waarin jaarlijks miljarden euro’s verdwijnen.