Binnenland

Huisartsen en zorgverzekeraars weer in conflict

De huisartsen en de zorgverzekeraars zijn opnieuw met elkaar in conflict geraakt. Donderdag heeft de ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de huisartsen opgeroepen harde eisen te stellen aan nieuw af te sluiten contracten met de zorgverzekeraars. In reactie daarop heeft de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gisteren een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

ANP
21 December 2001 22:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

De centrale eisen zijn in de ogen van de zorgverzekeraars ongeoorloofd, omdat er individuele contracten worden gesloten. „Op dit moment zijn huisartsen druk aan het onderhandelen met zorgverzekeraars om die contracten voor het nieuwe jaar op te stellen. Dat gebeurt mede op basis van de plaatselijke situatie en zorgvraag”, zegt een woordvoerder van ZN.

Vooral de financiële eisen die de huisartsen stellen voor de vergoeding voor de avond-, nacht- en weekeinddiensten zijn volgens ZN „onaanvaardbaar.” De huisartsen willen voor deze diensten volgend jaar 30.000 gulden vergoeding. Nu is dat nog ongeveer 10.000 gulden. Volgens ZN zou die vergoeding met 8000 huisartsen uitkomen op 240 miljoen gulden per jaar, een verdrievoudiging van de kosten. Om dat te betalen zouden de verzekeringspremies omhoog moeten.

Bovendien zit het de zorgverzekeraars dwars dat de huisartsen deze vergoeding per individu willen. „Wij hebben een hogere vergoeding voorgesteld voor deze diensten, maar dan wel als de huisartsen meedoen aan een dienstenstructuur”, zegt de ZN-woordvoerder. Aan zo’n regeling werken verschillende huisartsen mee, zodat buiten kantooruren de werklast wordt verminderd.

Vergoeding
De LHV was nog niet op de hoogte van de klacht bij de NMa. Volgens een woordvoerder van de huisartsenvereniging bevat de oproep drie reeds bekende eisen. „We vinden 30.000 gulden een goede honorering van de diensten, en willen daarnaast een vergoeding voor de gestegen premie voor arbeidsongeschiktheid en voor de lokale lasten.”

De oproep is volgens hem niet zo hard als die lijkt. „Wij roepen de huisartsen op zelf een brief te sturen naar de zorgverzekeraars om deze eisen te stellen voordat zij het contract sluiten. Op de volgende ledenvergadering, op 21 maart, bekijken we wat het effect is geweest. Als het te weinig heeft opgeleverd, zouden we per 1 juli de avond-, nacht- en weekeinddiensten kunnen opschorten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer