Relletje over duur vakantie in onderwijs
De Algemene Onderwijsbond is onaangenaam getroffen door het streven van staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs om de schoolvakanties in het voortgezet onderwijs met een week in te korten en deze net zo lang te laten duren als de vakanties in het basisonderwijs.
Gisteren bracht de bewindsvrouw de uitslag van een onderzoek onder ouders naar buiten waaruit blijkt dat een meerderheid van de ouders het voornemen van haar steunt om de zomervakanties van basis- en voortgezet onderwijs gelijk te laten vallen en zes weken te laten duren.In opdracht van het ministerie benaderde het bureau Interview 485 ouders met kinderen over haar plannen. Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt het goed om de vakanties van beide schoolsoorten samen te laten vallen. Ruim 52 procent is het ermee eens om de schoolvakanties in het voortgezet onderwijs met een week in te korten.
Van Bijsterveldt wil leerlingen in het voortgezet onderwijs in plaats van de zevende week vakantie vijf roostervrije dagen geven. Het doel daarvan is de lesuitval in het voortgezet onderwijs drastisch terug te brengen. Veel leerlingen krijgen momenteel niet het verplichte aantal van duizend lesuren per schooljaar . Belangrijke oorzaken zijn ziekte en niet-lesgebonden taken van docenten, zoals vergaderingen en studiedagen.
De Algemene Onderwijsbond in onaangenaam getroffen door de resultaten van het onderzoek dat de bewindsvrouw gisteren naar buiten bracht.
Volgens AOb-voorzitter Dresscher probeert Van Bijsterveldt met een kleine peiling onder 450 ouders het debat over de duur van de schoolvakantie in het voortgezet onderwijs „nog snel naar haar hand te zetten.” Daarmee praat de bewindsvrouw volgens Dresscher voor haar beurt.
Een meerderheid van de Kamer vindt de schoolvakantie een zaak van het onderwijs zelf. De medezeggenschap moet hier volgens hen afspraken over maken, zo stelt de AOb-voorzitter.
Volgens Dresscher heeft Van Bijsterveldt hier bovendien niets over te zeggen, omdat het kabinet nu demissionair is.
Inkorting van schoolvakantie met een week stuit op grote bezwaren bij de bond. Volgens Dresscher moeten betrokkenen het probleem van de lesuitval in het voortgezet onderwijs op een andere manier aanpakken, namelijk door een betere verdeling van de lessen over het jaar, zodat leerlingen als ze op school zijn ook lessen krijgen en niet te maken krijgen met tussenuren door lesuitval.
Volgens de AOb stuit verkorting van de vakantie van zeven naar zes weken op problemen bij de leraren. Voor een groep leraren zou het aanleiding zijn om het onderwijs te verlaten. Het onderwijs kampt al jaren met een lerarentekort.