Weer veel protesten tegen oorlog in Irak
Op tal van plaatsen in de wereld is zondag weer gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak.
De betogingen verliepen over het algemeen zonder incidenten. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat raakten echter tientallen mensen gewond toen een deel van de naar schatting 200.000 betogers stenen begon te gooien, Amerikaanse vlaggen in brand stak en reclame voor Amerikaanse producten vernielde en de politie daartegen optrad.
Tussen de 100.000 en 300.000 Indonesiërs trokken van de Britse naar de Amerikaanse ambassade in Jakarta. Ongeveer 100.000 mensen namen deel aan een betoging in Pesjawar in het noordwesten van Pakistan; nog eens duizenden kwamen op de been in Multan in het midden en in Quetta in het zuidwesten van dat land.
In veel delen van Calcutta kwam het verkeer stil te staan door een 10 kilometer lange optocht van tienduizenden betogers naar een Amerikaans cultureel centrum in de Indiase stad.
De autoriteiten in China lieten toe dat enkele tientallen studenten van de prestigieuze Peking-Universiteit pamfletten tegen de oorlog uitdeelden en borden met foto’s van gewonde Iraakse burgers omhoog hielden.
In Zuid-Korea eisten 30.000 betogers dat het parlement een regeringsvoorstel afwijst om 600 man genietroepen en 100 man medisch personeel in te zetten ter ondersteuning van de coalitietroepen in Irak.
Ruim 2000 mensen vormden in Osaka in het Japans de woorden ”Geen oorlog” en trokken vervolgens op naar het Amerikaanse consulaat.
In de Egyptische universiteitsstad Alexandria verbrandden 15.000 studenten Amerikaanse en Britse vlaggen en riepen op tot een jihad om het Iraakse volk te helpen. Nog eens 15.000 Egyptenaren, overwegend aanhangers van de regerende Nationale Democratische Partij, betoogden in Mansoura aan de Nijl.
Ruim 5000 mensen betoogden tegen de oorlog in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Eenzelfde aantal Grieks-Cyprioten demonstreerde bij de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus.
Tienduizenden Spanjaarden demonstreerden bij militaire bases in Rota, Moron, Zaragoza, Albacete en Torrejon.
In Nederland werden ongeveer zestig personen opgepakt op de vliegbasis Volkel. Een woordvoerster van de betogers, Mariëtte Moors, zei dat de demonstranten een „burgerinspectie” uitvoerden naar mogelijke Amerikaanse kernwapens.