Binnenland

Aantal Nederlandse doden nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) – Hoeveel Nederlanders precies zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash bij Tripoli valt nog niet precies te zeggen. Dat heeft demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdagavond gezegd op een persconferentie op zijn ministerie.

12 May 2010 19:03Gewijzigd op 14 November 2020 10:31
Hoeveel Nederlanders precies zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash bij Tripoli valt nog niet precies te zeggen. Foto ANP
Hoeveel Nederlanders precies zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash bij Tripoli valt nog niet precies te zeggen. Foto ANP

Het is woensdagavond, ruim twaalf uur na de vliegtuigcrash in Tripoli (Libië), nog onduidelijk hoeveel Nederlanders er precies zijn omgekomen. Tot dusver was gemeld dat 61 Nederlanders het leven lieten en dat een mogelijk Nederlands kind het heeft overleefd. Verhagen zei dat het aantal van 62 Nederlanders is gebaseerd op gegevens van de twee touroperators Kras (24) en Stip (38). De moeilijkheid is echter dat niet 100 procent zeker is of allen op de passagierslijst waren ingecheckt. Enkele namen op de inchecklijst waren namelijk doorgestreept. Ook staan op de inchecklijsten enkel namen en geen nationaliteiten.Volgens de Zuid–Afrikaanse krant Mail and Guardian zijn zeker vier Zuid–Afrikanen omgekomen. Onder hen is een broer van een parlementslid. In Dublin heeft de Ierse regering de dood van een Ierse vrouw gemeld. Een 32–jarige Franc_aise zou ook tot de slachtoffers behoren. Londen stelde later dat er minstens één Brit onder de slachtoffers is. Een topman van luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways zei eerder dat naast 62 Nederlanders ook dertien Libiërs, twee Duitsers, een Filipijn en een Zimbabwaan aan boord waren. Alle elf bemanningsleden waren Libiërs.

Woensdagavond vertrekt een vlucht vanuit Nederland naar Tripoli. Aan boord onder anderen medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder wie de secretaris–generaal, evenals mensen uit het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat zich bezighoudt met de identificatie van slachtoffers.

Inmiddels stromen van alle kanten condoleances aan Nederland toe. De Arubaanse premier Mike Eman heeft de Nederlandse regering, de Nederlandse bevolking en de nabestaanden van de vliegramp in Tripoli gecondoleerd. Ook de Antilliaanse minister–president Emily de Jongh–Elhage heeft woensdag brieven verstuurd aan koningin Beatrix en premier Balkenende.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Rooms–Katholieke Kerk (RKK) betuigden hun medeleven aan de nabestaanden van de crash. Politieke partijen voeren in ieder geval tot en met vrijdag geen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen en Koningin Beatrix heeft een ambassadeursdiner woensdagavond in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam versoberd en ingekort.

De crash gebeurde nabij de luchthaven van Tripoli en heeft in totaal aan 103 mensen het leven gekost. Het vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways was onderweg van Johannesburg in Zuid–Afrika naar Tripoli. Passagiers zouden daarna doorvliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Aan boord waren in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden.

De oorzaak van de crash is nog onbekend. De Libische autoriteiten sloten kort na de ramp uit dat het om een terroristische daad gaat. Volgens het Belgische meteorologische instituut KMI hing er op het moment van de vliegtuigcrash in Libië geen as van de IJslandse vulkaan boven Tripoli. Wel was er sprake van slecht zicht door laaghangende wolken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer