Binnenland

Nederland geschokt door vliegramp Tripoli

Uit alle delen van de Nederlandse samenleving is woensdag met ontzetting gereageerd op de vliegtuigramp nabij de Libische hoofdstad Tripoli, die het leven heeft gekost aan 61 Nederlanders. Premier Balkenende zei in een reactie geschokt te zijn door de berichten over de neergestorte Airbus A330–200 van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways. Koningin Beatrix liet via de Rijksvoorlichtingsdienst weten „intens mee te leven" met de nabestaanden van de overledenen.

ANP
12 May 2010 18:23Gewijzigd op 14 November 2020 10:31
Uit alle delen van de Nederlandse samenleving is woensdag met ontzetting gereageerd op de vliegtuigramp nabij de Libische hoofdstad Tripoli. Foto EPA
Uit alle delen van de Nederlandse samenleving is woensdag met ontzetting gereageerd op de vliegtuigramp nabij de Libische hoofdstad Tripoli. Foto EPA

Het vliegtuig was onderweg van Johannesburg in Zuid–Afrika naar Tripoli in Libië. Passagiers zouden daarna doorvliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Aan boord waren in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Een 10–jarig Nederlandse jongetje heeft als enige de ramp overleefd. Hij ligt zwaargewond maar stabiel in een Libisch ziekenhuis. De identiteit van de omgekomen passagiers is nog niet vrijgegeven. Het Nederlandse Rode Kruis staat op de luchthavens Zaventem (België) en Düsseldorf (Duitsland) klaar met mensen die psychische hulp kunnen bieden aan nabestaanden van de vliegramp bij Tripoli in Libië.Over een mogelijke oorzaak bestond woensdag nog geen duidelijkheid. De Libische regering sloot direct terrorisme uit. Wel spraken sommige getuigen van een explosie voordat het toestel crashte. Op het moment van de ramp in Libië hing er geen as van de IJslandse vulkaan boven Tripoli. Wel was er sprake van slecht zicht door laaghangende wolken, verklaarde het Belgische meteorologische instituut KMI op Vlaamse radio.

Woensdagavond nog vertrekt een eerste vlucht vanuit Nederland naar Tripoli in verband met de vliegtuigcrash, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Aan boord zitten medewerkers van het departement, onder wie de secretaris–generaal en mensen van het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat zich bezighoudt met de identificatie van slachtoffers.

Politieke partijen schortten woensdag vrijwel meteen hun campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen op. Op het gebouw van de Tweede Kamer ging de vlag halfstok, net als bij andere overheidsgebouwen. Zowel de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) als de Nederlandse Bisschoppenconferentie zeiden mee te leven met de nabestaanden en voor hen te bidden. De publieke zenders Nederland 1 en 3 hebben hun programmering van woensdagavond aangepast.

Een speciale telefonische informatielijn van de ANWB voor familieleden van Nederlandse passagiers die in de verongelukte Airbus zaten, was woensdagmiddag al zeker vijfhonderd keer gebeld. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een speciale informatielijn geopend.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigramp.

„Met zeer grote bedroefdheid heb ik het bericht vernomen over het tragische verlies aan mensenlevens, volgend op het verschrikkelijke vliegtuigongeluk vanochtend in Tripoli, dat heeft geleid tot de dood van 61 Nederlandse slachtoffers", aldus Barroso woensdag.

De Portugees heeft namens de hele Europese Commissie zijn condoleances aangeboden aan premier Jan Peter Balkenende en de nabestaanden.

De minister–president van Aruba Mike Eman heeft de Nederlandse regering, de Nederlandse bevolking en de nabestaanden van de vliegramp gecondoleerd in verband met de vliegtuigcrash in Tripoli.

In een brief schrijft premier Eman dat de gedachten van de Arubaanse regering uitgaan naar de slachtoffers, hun familie en hun dierbaren.

.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer