Politiek

‘Kieshulpen’ rollend over straat

DEN HAAG (ANP) – Uitbaters van twee ‘kieshulpen’ op internet zijn zaterdag de strijd met elkaar aangegaan over de betrouwbaarheid van hun diensten.

8 May 2010 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

Politicoloog André Krouwel van Kieskompas stelt dat marktleider StemWijzer misleidend te werk gaat. Vele Nederlanders raadplegen beide websites van stemadvies in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni.Krouwel oordeelt dat StemWijzer partijen de gelegenheid geeft om thema’s die niet lekker liggen bij kiezers te ontwijken. Zijn eigen Kieskompas zou ook niet perfect zijn, maar wel beter. „Als wij constateren dat partijen om een bepaald thema heen draaien dan dwingen we ze tot een keuze. Bij ons moeten ze echt met de billen bloot".

Eddy Habben Jansen van StemWijzer vindt de kritiek van Krouwel onzin. „De StemWijzer laat standpunten van de partijen zien. Zij zijn daarop aanspreekbaar."

StemWijzer wordt gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Krouwel heeft zelf bij die organisatie gewerkt. „Ik weet dus dat hun methode bagger is. En als ik daar wat van zeg, gaan ze niet in op mijn argumenten. De stellingen waar wij onze bezoekers op laten reageren zijn gecheckt door politicologen en journalisten. En we werken niet met sturende vragen".

Beide webadressen laten bezoekers antwoord geven op een aantal stellingen. Uiteindelijk geven de stemhulpen aan welke partijen in meer of mindere mate aansluiten bij de gedachten van de bezoeker. Volgens Krouwel zijn ’zijn’ stellingen juist en komen ook de hete hangijzers aan bod. StemWijzer zou in de voorselectie van de vragen partijen de mogelijkheid bieden om om de hete brei heen te draaien. Minder pikante kwesties krijgen zo meer gewicht. „In hun vragenselectie wordt bijvoorbeeld gevraagd of de mavo terug moet keren. Ik bedoel maar".

Habben Jansen blijft achter zijn methode staan. „In Kieskompas vindt u wat Krouwel denkt dat de partijstandpunten zouden moeten zijn", schetst hij. „Bovendien zegt hij dat wij subsidie van de overheid ontvangen. Dat is niet waar. We krijgen geld via banners".

Krouwel wuift die redenering weg. „De mensen van het IPP werken allen op gesubsidieerde plekken, dus ze krijgen wel geld van de overheid. Ik maak zelf diverse websites en weet dus hoeveel je met banners binnenhaalt. Niet veel".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer