Kredietcrisis speelt klimaattop parten
De wereldwijde financiële crisis gaat voorbij, maar het broeikaseffect wordt permanent, tenzij regeringen kunnen besluiten tot een gezamenlijk milieubeleid waarbij de uitstoot van broeikasgassen aan banden wordt gelegd.
Politieke leiders en vooraanstaande wetenschappers hebben dit maandag nog eens benadrukt bij de opening van een VN-klimaatconferentie in het Poolse Poznan. Yvo de Boer, hoofd van het secretariaat van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, wees de ongeveer 10.000 deelnemers aan de conferentie erop dat „de klok blijft tikken.” Hij noemde het de hoogste tijd om de strijd tegen de opwarming van de aarde in een hogere versnelling te zetten.Aan de twee weken durende conferentie wordt deelgenomen door afgevaardigden uit 190 landen. Het is de bedoeling om een verdrag tegen klimaatverandering op te stellen dat het protocol van Kyoto uit 1997 in 2012 moet vervangen.
Vooral ontwikkelde en westerse landen aarzelden het afgelopen jaar over nieuwe beperkingen van de CO(in2(-uitstoot, over fondsen en technologie voor arme landen en regels en instituten voor het toezicht op een nieuw internationaal klimaatregime. De kredietcrisis die de afgelopen maanden toesloeg, maakt de zaak niet bepaald eenvoudiger. Er is minder geld. Mede door de dalende olieprijzen dreigen minder fondsen voor groene projecten beschikbaar te komen.
„Wij allemaal maken ons vandaag de dag zorgen over de financiële crisis”, zei de Poolse premier Donald Tusk. „Maar wij moeten begrijpen dat financiële crises eerder zijn voorgekomen en zich ook in de toekomst zullen voordoen, maar dat ons werk voor het milieu tijdloos zou moeten zijn.”
Polen zelf bevindt zich in een precaire situatie met een stroomvoorziening die voor 93 procent afhankelijk is van kolenverbranding. Tusk zei dat Polen al het mogelijke doet, maar niet snel kan overschakelen op andere energiebronnen.