Negen extra wethouders voor SGP
Het aantal gemeenten waar de SGP in het college is vertegenwoordigd, is na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart met negen gestegen. Dat blijkt uit een inventarisatie door deze krant.
Op 3 maart nam de partij in 22 van de 394 gemeenten die meededen aan de recente verkiezingen deel aan een college. Na de verkiezingen in 394 gemeenten is dat aantal gestegen naar 31.In vijf gemeenten zat de SGP in 2006 nog wel in het college, maar in 2010 niet meer. Daar staat tegenover dat de partij in veertien gemeenten waar ze voor de verkiezingen geen wethouder leverde, wel aanschoof aan de collegetafel. In al deze gemeenten won zij een zetel of behield ze het aantal van voor de verkiezingen. Uitzonderingen zijn de gemeenten Ridderkerk en Urk, waar de partij respectievelijk één en twee zetels verloor.
In de gemeenten waar de SGP in de raad is vertegenwoordigd, zijn de collegeonderhandelingen inmiddels afgerond.
Volgens het overzicht van de Staatsalmanak zat de ChristenUnie in 57 van de gemeenten die op 3 maart meededen aan de verkiezingen in het college. Als gevolg van de collegeonderhandelingen is deze lijst fors opgeschud. In achttien gemeenten verdween de CU uit het college. In zeventien nieuwe colleges doet de partij de komende periode wel mee.
Momenteel is de CU in 57 gemeenten zeker van coalitiedeelname. In vijf gemeenten waar ze in de raad is vertegenwoordigd, lopen de collegeonderhandelingen nog. Als de CU in deze gemeenten in de coalitie komt, stijgt het aantal gemeenten waar de partij meebestuurt in vergelijking met de situatie in 2006 met maximaal vijf.
In vrijwel alle plaatsen waar de CU na de laatste gemeenteraadsverkiezingen uit het college verdween, verloor de partij een zetel of bleef ze gelijk. Dit geldt niet voor de gemeenten Ten Boer en Twenterand. Daar won de partij een zetel, terwijl ze vervolgens toch uit het college verdween.
Het aantreden van de CU in Katwijk is opmerkelijk, omdat de partij daar een zetel verloor.
De gecombineerde fracties van ChristenUnie en SGP, soms aangevuld met een lokale groepering, zaten voor de verkiezingen nog in elf colleges. Na de recente collegeonderhandelingen daalde dat aantal naar negen. Opvallend is dat de CU/SGP-fractie tot het college van Noordoostpolder toetrad, terwijl de fractie daar een zetel verloor.
Drie gemeenten waar CU en SGP gezamenlijk in de raad zitten, hebben nog geen nieuw college: Pijnacker, Enkhuizen en Wijk bij Duurstede. De kansen dat de fractie daar gaat meebesturen, lijken echter gering.
De vijf gemeenten waar de SGP in 2006 nog wel in het college zat, maar in 2010 niet meer zijn: Geldermalsen, Katwijk, Korendijk, Middelburg en Neerijnen.
De veertien plaatsen waar de partij na afloop van de collegeonderhandelingen dit jaar nieuw mocht aanschuiven, zijn: Aalburg, Alblasserdam, Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Ede, Giessenlanden, Nieuw-Lekkerland, Oldebroek, Rhenen, Ridderkerk, Rijssen-Holten, Urk, Veenendaal en Vianen.
De zeventien gemeenten waar de ChristenUnie na de laatste coalitieonderhandelingen uit het college verdween, zijn: Aalburg, Amersfoort, De Marne, Dronten, Ede, Giessenlanden, Gouda, Hoogeveen, Houten, Kollumerland ca., Langedijk, Oostflakkee, Ridderkerk, Staphorst, Ten Boer, Twenterand en Utrecht.
De zestien gemeenten waar de CU in 2010, anders dan in 2006, een wethouder mocht leveren, zijn: Amstelveen, Borger-Odoorn, Dongeradeel, Grootegast, Katwijk, Krimpen aan den IJssel, Lingewaal, Lopik, Nederbetuwe, Ouderkerk, Rheden, Stadskanaal, Tynaarlo, Veenendaal, Vlagtwedde en Zederik.
De vijf gemeenten waarin de CU is vertegenwoordigd en de collegeonderhandelingen nog lopen, zijn: Almere, Hellendoorn, Opsterland, Zeewolde en Zutphen.
De ChristenUnie bezet momenteel 330 raadszetels, de SGP 196 en de gecombineerde fracties 108.