Giscard wil wijziging in EU-besluitvorming
Het presidium van de conventie die zich buigt over bestuurlijke hervormingen binnen de Europese Unie wil in de toekomst niet in alle gevallen vasthouden aan het vereiste van unanimiteit bij beslissingen in de sfeer van het buitenlands beleid.
Als een beoogde stellingname de steun van de Europese Commissie geniet, zouden de ministers van Buitenlandse Zaken straks een meerderheidsbesluit moeten kunnen nemen. De voorzitter van de conventie, de Franse oud-president Giscard d’Estaing, zal later deze week een voorstel in die zin presenteren. Een en ander meldt het blad ”European Voice” dinsdag.
De 105 afgevaardigden van de denktank komen donderdag en vrijdag weer bijeen. Zij werken aan een ontwerp voor een grondwet. De tekst dient half juni gereed zijn, zo bepaalden vorige week de regeringsleiders. Op hen rust de taak om in de maanden daarna definitief knopen door te hakken over de herinrichting van de EU.
Het buitenlands en veiligheidsbeleid vormt een heikel punt in de discussie. Tot nu toe is er op dat terrein altijd consensus nodig. Elk van de lidstaten beschikt dus in feite over een vetorecht. Na de ervaringen in de kwestie Irak, die de onmacht van de Unie aantoonden en waarbij er sprake was van diepe verdeeldheid, klinken er geluiden om dat te veranderen. Tegelijk heerst er grote scepsis over de politieke haalbaarheid van zo’n wijziging.
Giscard lijkt het nu via een soort compromis toch te proberen. Hij voert als onderdeel van de spelregels en als geheel nieuw element de instemming van de Europese Commissie ten tonele.
De vertegenwoordiger van de Britse regering in de conventie, Peter Hain, reageert op voorhand afwijzend. „Het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid zal intergouvernementeel blijven, met besluiten op basis van unanimiteit, of het zal er helemaal niet meer zijn”, waarschuwt hij.