„Gemeenten merken recessie pas in 2011"
AMSTERDAM (ANP) – De Nederlandse gemeenten zullen pas volgend jaar echt de harde gevolgen van de recessie gaan voelen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PWC) dat donderdag is gepresenteerd.
Het onderzoek vond plaats onder tweehonderd gemeenten in 21 landen, waaronder vijftien Nederlandse gemeenten. Veel gemeenten hebben de afgelopen anderhalf jaar veel financiële reserves moeten aanboren om inwoners die waren getroffen door de financiële crisis uit de brand te helpen. Hierdoor zijn veel gemeenten door hun reserves heen, zo stelt PWC. In Nederland komt daar nog bij dat veel colleges het afgelopen jaar vanwege de aankomende verkiezingen geen rigoureuze keuzes hebben gemaakt.De gevolgen van de recessie komen niet heel gelegen: bijna 90 procent van de onderzochte gemeenten had in het afgelopen jaar al een begrotingstekort. Bij tweederde van de gemeenten liep het begrotingstekort op tot 20 procent. Eén op de acht gemeenten had een tekort tussen de 20 en 40 procent en 5 procent kampte in 2009 met een begrotingstekort van meer dan 40 procent.
Ondanks deze problemen denkt bijna driekwart van alle lokale bestuurders in de ondervraagde gemeenten dat hun stad alle sociaaleconomische doelstellingen de komende vijf jaar gaat halen. Onderzoeker Peter Teunisse van PWC vreest dat dit betekent dat zij „de omvang en de complexiteit van de uitdaging waar ze voor staan onderschatten".
Overigens ligt dit percentage lager onder de Nederlandse gemeenten. Dit komt vooral doordat de rijksoverheid in Nederland minder steun heeft verleend aan lokale overheden die het zwaar hebben. „In bijvoorbeeld Zweden is dat heel anders", legt Teunisse uit. Exacte aantallen geeft het onderzoek hier niet over, omdat het kleine aantal ondervraagde Nederlandse gemeenten niet representatief genoeg is voor harde conclucies.
De beste manier waarop Nederlandse gemeenten de problemen het hoofd kunnen bieden is volgens PWC door „drastische keuzes te durven maken".