Buitenland

Israël woedend om uitlatingen Straw

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagmorgen geprobeerd de Israëlische woede te sussen over de vergelijking tussen Israël en Irak die minister Jack Straw heeft gemaakt.

AP/AFP
28 March 2003 08:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

De Britse bewindsman zei dinsdag dat de westerse landen hypocriet zijn door wel actie te ondernemen tegen Irak, omdat dat land VN-resoluties niet heeft nageleefd, maar niet tegen Israël. Hij sprak onder meer over VN-resolutie 242, waarin Israël ertoe wordt opgeroepen zich terug te trekken uit de gebieden die het sedert de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezet houdt. „We willen natuurlijk niet suggereren dat de twee situaties identiek zijn. De minister van Buitenlandse Zaken stelde dat alle resoluties van de Verenigde Naties moeten worden nagekomen, niet alleen de resoluties die betrekking hebben op Irak”, aldus een woordvoerder.

Israël noemde donderdag in een reactie de vergelijking tussen de oorlog in Irak en de Israëlisch-Palestijnse kwestie onaanvaardbaar.

Straw deed zijn uitspraken een dag voor de ontmoeting tussen de Britse premier Blair en de Amerikaanse president Bush in Washington. Ze bespraken er de voortgang van de oorlog in Irak, maar waarschijnlijk stond ook het vredesplan voor het Midden-Oosten op de agenda.

De Israëlische krant Ha’aretz meldde donderdag dat Israël twintig „ingrijpende veranderingen” wil doorvoeren in het vredesplan, dat totstandkwam na overleg met de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties. Het voorziet in de oprichting van een Palestijnse staat in 2005 in vrijwel alle bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Het hek dat Israël aan het bouwen is om de bezette gebieden af te schermen van het Israëlische grondgebied, is in strijd met het internationale recht en komt neer op een annexatie van Palestijns land. Dat heeft de aan de universiteit van Leiden verbonden hoogleraar internationaal recht John Dugard donderdag gezegd.

Dugard heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan in Israël en de Palestijnse gebieden en heeft een rapport over de mensenrechtensituatie opgesteld voor de UNHRC, de VN-mensenrechtenorganisatie in Genève.

De Israëlische regering verwerpt het rapport en de conclusies van Dugard en zegt dat het bouwen van de veiligheidsmuur een evenwichtige reactie is op de terreurdreiging vanuit de Palestijnse gebieden.

Volgens de jurist wordt zeker 7 procent van de Westoever geannexeerd door de bouw van de muur. De Palestijnen maken aanspraak op alle in 1967 bezette gebieden voor een eigen staat, inclusief Oost-Jeruzalem, dat ook achter de muur zal verdwijnen. Israël bouwt de muur om Palestijnse extremisten de toegang tot het land te bemoeilijken. Het zegt dat de muur op termijn ook weer verwijderd kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer