„Psychische hulp veteranen ook voor agenten”
DOORN (ANP) – Stichting De Basis in Doorn, een hulpverlenende stichting voor oud–militairen en hun families, breidt haar diensten uit naar politie, brandweer, ambulance– en openbaarvervoerpersoneel. Op een congres in Utrecht presenteert de stichting donderdag het nieuwe project dat volgens haar heel hard nodig is. Vijf vragen aan directeur–bestuurder Hugo van de Kamp.
1. Wat voor hulp gaan jullie bieden aan deze geüniformeerde beroepsgroepen? „Wij staan al 65 jaar veteranen bij met psychische hulp om de ervaringen te verwerken die ze tijdens hun werk hebben opgedaan. Daarvoor hebben we een landelijk netwerk van gespecialiseerde hulpverleners. Soms gaat het om een enkele sessie, een lotgenotendag of langdurige hulp bij posttraumatische stressstoornissen. Diezelfde hulp gaan wij nu ook aanbieden aan onder andere agenten en brandweerlieden".
2. Waarom is dit nodig?
„Deze mensen maken in hun carrière veel mee, maar praten daar niet vaak over. Het is een typische ’no nonsense beroepsgroep’. Er wordt van uitgegaan dat ze gewend raken aan bijvoorbeeld het vinden van een lijk, maar dat is lang niet altijd zo. Die ervaringen stapelen zich op en daar kan iemand soms na jaren last van krijgen. Ook dan is er de juiste hulp nodig en die is er dan vaak niet meer".
3. Dus nu gaat het niet goed?
„Het kan veel beter. De hulpverlening is erg gericht op traumazorg direct na een incident, bijvoorbeeld na het drama op Koninginnedag in Apeldoorn vorig jaar. Je ziet nu al dat die hulp afneemt, maar het verwerken duurt vaak langer. Bovendien gaat het niet alleen om incidenten van agressie tegen een agent of een ambulancebroeder, maar ook om de gewonere dingen die bij het werk horen. Een fataal auto–ongeluk kan ook veel losmaken bij de betrokken hulpverlener".
4. Is het werk van hulpverlener in de huidige maatschappij zo zwaar dat er extra behoefte is aan psychische hulp?
„Nee, zeker niet. Dertig jaar geleden was goede hulp ook nodig. Er gebeuren niet meer incidenten dan vroeger en ook wat betreft agressie tegen hulpverleners denk ik niet dat het nu per se zwaarder is. Het gaat erom dat er zorg nodig is die verder gaat dan incidentenzorg. Op elk moment dat een buschauffeur, conducteur of brandweerman ergens mee zit, zijn wij voortaan te bellen".
5. Wat hopen jullie te bereiken?
„Voor een belangrijk deel gaat het om preventie van psychische klachten. Als je er op tijd bij bent, kun je veel voorkomen. Ik denk dat het huiselijk geweld, verslaving en zelfs familiedrama’s kan verminderen".