Binnenland

Erdee Media Groep begint kenniscentrum Digibron

Erdee Media Groep, uitgever van onder meer het Reformatorisch Dagblad, heeft woensdagmiddag in Apeldoorn een digitaal kenniscentrum voor de gereformeerde gezindte gepresenteerd. Het zogeheten Digibron komt eind oktober 2010 via internet beschikbaar.

Kerkredactie
28 April 2010 15:02Gewijzigd op 14 November 2020 10:27
Digibron. Foto RD
Digibron. Foto RD

Het digitaal archief geeft kosteloos toegang tot zeker honderden jaargangen van kerkelijke periodieken en duizenden brochures.Deelnemende partijen zijn tot nu toe onder meer de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk met De Waarheidsvriend, de uitgever van Om Sions Wil en de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten met zijn blad Daniël. Ook de jaargangen van het Gereformeerd Weekblad worden in zijn geheel gedigitaliseerd.

Nu al bevat het systeem alle 39 jaargangen van het Reformatorisch Dagblad.

De Vrije Universiteit (VU), Driestar Educatief en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) behoren eveneens tot de participanten, alsook prof. dr. M. te Velde met kerkrecht.nl.

De VU wil onder andere De Standaard (1872-1944) en De Heraut (1850-1942) in Digibron opnemen. Op beide bladen drukte Abraham Kuyper zijn stempel.

Driestar Educatief laat bronnen digitaliseren die de eigen geschiedenis beschrijven en daarmee ook die van de ontwikkeling van het reformatorisch onderwijs in Nederland.

De duizenden oude brochures in het archief, uit de periode 1840-1960, zijn veelal geschreven door theologen en vooraanstaande predikanten, op het moment dat zich belangrijke gebeurtenissen voordeden. Onderzoekers vinden deze geschriften belangrijk omdat ze hebben bijgedragen aan de meningsvorming binnen het Nederlandse protestantisme.

Digibron is niet alleen een archief, de gearchiveerde documenten zijn ook gemakkelijk te doorzoeken, aldus J. R. A. Dekker, adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Dat komt doordat de documenten na het scannen worden voorzien van een zogenaamde OCR-slag, waarbij optische tekenherkenning plaatsvindt. Daarbij zorgt EMG voor rubricering en een bijbehorende trefwoordenlijst.

De presentatie van Digibron vond plaats in het EMG-pand in Apeldoorn. Het Digibron-congres werd bijgewoond door een kleine honderd deelnemers uit de breedte van de gereformeerde gezindte.

In een presentatievideo over het kenniscentrum zei dr. William den Boer, universitair docent Nederlandse kerkgeschiedenis van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken, dat Digibron “het geheugen van de gereformeerde gezindte ontsluit.”

Volgens Den Boer meent de gereformeerde gezindte “heel wat te weten” over haar eigen geschiedenis. “De vraag is echter of het waar is wat er altijd wordt beweerd.” Volgens de wetenschappelijk onderzoeker kan de gezindte “haar collectieve geheugen behoorlijk opfrissen met Digibron.” Hij te verwachten dat niet alleen onderzoekers en docenten, maar ook redacties van kerkbladen, geïnteresseerde gemeenteleden en scholieren “gretig” gebruik zullen maken van Digibron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer