Buitenland

EU–landen eens over diplomatieke dienst

LUXEMBURG (ANP) – De 27 EU–landen zijn het maandag eens geworden over de vorming van een gezamenlijke diplomatieke dienst. De nieuwe dienst krijgt ambassades in vele landen buiten Europa. Het doel is dat die op den duur consulaire taken van de nationale ambassades overnemen, zoals het uitgeven van paspoorten aan landgenoten die ze zijn kwijtgeraakt in het buitenland.

26 April 2010 21:40Gewijzigd op 14 November 2020 10:25
LUXEMBURG - EU–buitenlandchef Catherine Ashton kon maandag nog niet precies zeggen hoeveel diplomaten en geld ze nodig heeft voor de buitenlandse dienst. Foto EPA
LUXEMBURG - EU–buitenlandchef Catherine Ashton kon maandag nog niet precies zeggen hoeveel diplomaten en geld ze nodig heeft voor de buitenlandse dienst. Foto EPA

Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU–landen hebben daar maandag een politiek akkoord over bereikt bij beraad in Luxemburg. Het Europees Parlement moet nog instemmen voordat het besluit definitief is, waarna de ministers het onderwerp nogmaals op tafel krijgen.Minister Maxime Verhagen wil dat de EU– ambassades zo snel mogelijk de consulaire taken overnemen. „De diplomatieke dienst kan zo direct zichtbaar zijn voor de burger", vindt Verhagen. Bovendien is hij van plan te snijden in het aantal Nederlandse ambassades bij de komende bezuiniging.

Maar andere EU–landen, zoals Groot–Brittannië, staan juist op de rem bij het opzetten van consulaire taken. Compromis is uiteindelijk dat landen op verzoek de consulaire taken kunnen overdragen aan de EU–ambassades.

EU–buitenlandchef Catherine Ashton kon maandag nog niet precies zeggen hoeveel diplomaten en geld ze nodig heeft voor de buitenlandse dienst. Schattingen gaan uit van 2000 tot 5000 diplomaten, waarvan 15 á 22 van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Verhagen vindt het niet vreemd dat hij instemde met het plan, zonder te weten wat de dienst gaat kosten. „Wij willen inzicht krijgen in het organigram en het kostenplaatje voordat we definitief ja zeggen", zei Verhagen. „Met onze voorlopige instemming kan Ashton vast verder aan de slag met het Europees Parlement".

De nieuwe diplomatieke dienst is een van de veranderingen door het nieuwe EU–verdrag. Dat is in december in werking getreden, nadat onder meer Nederland een vorige versie in een referendum in 2005 had verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer