Zorg politie om criminaliteit
De Raad van Korpschefs en de burgemeesters van de diverse veiligheidsregio’s in Nederland zijn „verontrust” over de ontwikkelingen waarover vrijdag is gepubliceerd in de Integrale Veiligheidsmonitor 2009. Daarin wordt onder meer een toename van vandalisme in Nederland gesignaleerd.
Ook bij andere soorten misdrijven, zoals woninginbraken en overvallen, zien de korpsbeheerders en korpschefs een „duidelijke stijgende trend”, terwijl de afgelopen jaren juist een dalende beweging was te zien.De korpschefs en korpsbeheerders stellen dat politie en andere partijen de afgelopen jaren hard hebben gewerkt aan het veiliger maken van Nederland. Daarvoor is veel geïnvesteerd en hebben de betrokken partijen inspanningen geleverd. Ze constateren tegelijkertijd dat de slagkracht van de politie steeds meer onder druk is gekomen door opeenvolgende bezuinigingen. Ook is de politie meerdere malen geconfronteerd met extra taken, kwaliteitseisen en prioriteiten.
Aan die situatie moet iets worden gedaan, menen de hoofdcommissarissen en korpsbeheerders. Daarom gaan ze de komende periode een stijging van het aantal politiemensen bepleiten. „Het bezuinigen op blauw is wat de politietop betreft funest voor het aanpakken van de prioriteiten die zich ook aan de hand van de Veiligheidsmonitor aandienen.”
De daling van het aantal gewelds- en vermogensmisdrijven is het afgelopen jaar gestagneerd. Over de afgelopen drie jaar gezien, is dit getal wel fors gedaald. Ook zijn er de afgelopen drie jaar minder veelplegers en heeft het bedrijfsleven substantieel minder last van criminaliteit. Daartegenover staat een groei van het vandalisme en toenemende verloedering, zo bleek uit de Veiligheidsmonitor.
Om vandalisme tegen te gaan, krijgen veertig steden dit jaar en volgend jaar 153 miljoen euro, schrijft minister van Justitie Hirsch Ballin in de verantwoordingsbrief die hij vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde blijkt dat het aantal mensen dat slachtoffer werd van een misdrijf vorig jaar in vergelijking met 2008 nauwelijks is veranderd. Uit de CBS-gegevens blijkt verder dat bijna 27 procent van de Nederlanders aangaf vorig jaar slachtoffer te zijn geweest van veelvoorkomende criminaliteit.
Het aantal meldingen van vandalisme nam het afgelopen jaar met bijna een kwart miljoen toe tot in totaal ruim 2,8 miljoen gevallen.
Het algemene gevoel van onveiligheid in Nederland is niet veranderd. Ruim een op de vier ondervraagden gaf aan zich weleens onveilig te voelen. In de stedelijke gebieden voelen mensen zich het onveiligst.
Het grootste gevoel van onbehagen heerst in de regio Amsterdam. Meer dan een op de drie inwoners daar voelt zich weleens onveilig. Ook in de Haagse en Rotterdamse regio ligt dit rond de 30 procent. Mensen voelen zich vooral onveilig op plekken waar groepen jongeren rondhangen, zoals bijvoorbeeld rondom uitgaansgelegenheden of op treinstations.
Uit de Veiligheidsmonitor bleek dat de politieregio Rotterdam-Rijnmond in het afgelopen jaar minder mensen het slachtoffer werden van een misdrijf. Ook daalde de geweldscriminaliteit in de havenstad. Rotterdam zat wat betreft de criminaliteitscijfers lange tijd ver boven het landelijk gemiddelde maar komt nu steeds meer bij dat gemiddelde in de buurt.
Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van een misdrijf, is gedaald met ruim 6 punten op een schaal van 100. De geweldsdelicten laten eveneens een sterke daling zien van ruim 6,5 punten, zo staat in het rapport.
Daar blijft het niet bij. Ook voelen burgers zich minder vaak onveilig in Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast zijn de Rotterdammers ook meer tevreden over het contact met de politie, vooral op het gebied van aangifte. In de puntentelling steeg dat met ruim 7 punten.
Burgemeester en korpsbeheerder Aboutaleb is zeer tevreden over het korps. „Ik ben trots op de resultaten die onze agenten op straat boeken. Maar de monitor laat ook zien dat we op een aantal fronten nog een behoorlijke slag moeten maken. Het betekent niet dat we nu achterover kunnen leunen en niets meer hoeven te doen. Bezuinigen op blauw op straat blijft wat mij betreft dan ook onacceptabel.”