„Kerk heeft te zorgen voor jongere”
„Ouders zijn in de zorg voor jongeren van ongekende waarde”, aldus ds. L. Terlouw. „Ze zijn het belangrijkste voorbeeld voor hun kinderen. Het godsdienstige leven moet daarom integraal deel uitmaken van het leven van iedere dag.”
De predikant van de gereformeerde gemeente te Barenrecht zei dit donderdagavond in een lezing op de jaarvergadering van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) te Gouda.Ds. Terlouw sprak over ”Zorgen voor jongeren”. „Jongeren leven vaak hun eigen leven. Ze zullen het zelf wel uitzoeken. Toch leert de Bijbel ons anders”, zo zei hij. „We hebben te zorgen voor onze jongeren.”
De predikant besteedde aandacht aan de wereld waarin jongeren leven. „Ze leven in ongekende welvaart, hebben het goed, zijn verwend en hebben heel veel vrije tijd. Ze leven in een vermaakcultuur van beeld, muziek en moderne media. Ze groeien op met computer en internet. Ze worden multitaskers, zijn elastisch en plooibaar en zijn gewild in het bedrijfsleven. Ze functioneren als een klein lapje in de lappendeken van verschillende leefwerelden.”
Kudde
Volgens ds. Terlouw hebben individualisme en egoïsme ongekende vormen aangenomen. Jongeren leven in een kudde en zien zich nauwelijks als schaap in die kudde. De vragen die ze stellen zijn: Wat leveren kerk en vereniging mij op? Ik beleef er niets aan. „Jongeren willen voelen en beleven. Hoe extremer de beleving, des te beter.”
Jongeren zijn echter ook op zoek. „Dat kan een zoeken zijn zonder verlangen om te vinden. Het kan ook een verlangen zijn naar duidelijkheid en vastheid. Of het kan een uiting zijn van onzekerheid.”
De predikant merkte op zich zorgen te maken over de paar honderd jongeren die ieder jaar uit de kerk verdwijnen. Hij noemde dat een grote zorg voor ouders, familie en de gemeente.
Tegelijk zijn er ook zorgen over jongeren in de kerk, zei hij. Over de leer, het gebrek aan kennis en het Bijbellezen. „Maar veel jongeren zijn gelukkig ook heel betrokken.”
Tot jaloersheid wekken
Ds. Terlouw: „De preek moet begrijpelijk zijn en uit de praktijk van het leven komen. De preek heeft een boodschap, ook voor jongeren in de 21e eeuw. Geloofszaken moeten uitgelegd worden, zodat het tot jaloersheid wekt. Er moet duidelijk gemaakt worden dat het goed is om de Heere te vrezen. Er is geen beter leven dan een leven met de Heere. Daarom is het van belang dat ouders authentiek zijn in de godsdienstige opvoeding. Wanneer ouders altijd maar weer kritiek en twijfel zaaien over de prediking wordt dat de kinderen ingegoten en heeft het zijn weerslag in hun verdere leven.”
De predikant uit Barendrecht wees er verder op hoe belangrijk het is dat jongeren goede vrienden hebben, alsook dat er in het jeugdwerk persoonlijke aandacht voor hen is, en een open luister- en gesprekshouding.