Gestrande passagiers kloppen aan bij ambassades
Van de in het buitenland gestrande Nederlanders hebben zich enkele tientallen bij ambassades en consulaten gemeld met een dringend verzoek om hulp. Het gaat om mensen die echt in de problemen raken, bijvoorbeeld doordat zij medische klachten hebben, medicijnen nodig hebben of een afspraak met een medisch specialist dreigen te missen. Ook is van een aantal mensen het visum verlopen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag gezegd.
Bij sommige schrijnende gevallen staan ook de ambassademedewerkers machteloos, zoals wanneer mensen naar een ernstig zieke naaste willen of naar een begrafenis. Als de afstand te groot is, biedt vervoer per trein, bus of huurauto geen oplossing.De ambassades en consulaten kunnen in die gevallen wel een bemiddelende rol spelen als het vliegverkeer weer op gang komt. Ze zullen proberen mensen die wegens privé– of werkomstandigheden dringend moeten reizen als eerste op een vliegtuig te krijgen. Dat geldt ook voor een aantal Nederlandse neurologen dat in Toronto vastzit en in Nederland weer aan het werk moet. De neurologen waren voor een congres in de Canadese stad.
De overige reizigers moeten hun tijd uitzitten, eventueel met financiële hulp van de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. De meesten verblijven niet op een vliegveld, maar in een hotel.
Nederland heeft ongeveer 160 ambassade en consulaten in de hele wereld.