Schoonmakers houden voet bij stuk
Schoonmakers weten van geen wijken. Ze staken inmiddels zeven weken en voeren nu zelfs ’s nachts actie om hun eisen kracht bij te zetten.
Tussen de 50 en 100 stakers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in een tent voor het hoofdkantoor van uitkeringsinstantie UWV in Amsterdam. Zij begonnen donderdagmiddag een manifestatie bij UWV en besloten er ’s nachts te blijven, liet vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten weten. Vandaag zou worden besloten hoe de actie in Amsterdam verder gaat.Met ruim zeven weken van staking achter de rug, krijgt de actie van schoonmakers een historische dimensie. Volgens de FNV is het de langste stakingsactie sinds 1933. Het grootste struikelblok is het loon. Werkgevers en de bonden zijn de afgelopen tijd weliswaar nader tot elkaar gekomen, maar ze zitten nu al een maand in een impasse. De bonden willen 4 procent meer loon in twee jaar tijd, de werkgevers bieden 2,5 procent.
„De schoonmaak is toe aan een oplossing”, stelt Fred Kagie, directeur van Altersum, adviesbureau voor arbeidsverhoudingen. Naarmate stakingen langer duren, verharden standpunten zich en wordt het volgens hem moeilijker met een resultaat thuis te komen dat aanvaardbaar is voor de achterban. „Lange stakingen leveren eigenlijk alleen maar verliezers op”, meent hij.
Kagie hoopt dat de bemiddelaars die vakbonden en werkgeversorganisatie OSB begin deze week inschakelden „een list” verzinnen om de impasse te doorbreken. Voor FNV Bondgenoten is de bemiddelingspoging geen reden de acties op een lager pitje te zetten. Hoewel nog geen procent van alle schoonmakers actie voert, weten de stakers met telkens nieuwe actievormen de aandacht op zich gevestigd te houden.
De bemiddelaars hebben twee weken uitgetrokken om met een rapport te komen. OSB-voorzitter Hans Simons zou het „naïef” vinden om te zeggen dat hij optimistisch is over de uitkomst. Hij is realist genoeg om onder ogen te zien dat de bemiddelaars geen garantie op succes bieden.
Het inschakelen van een bemiddelaar is iets van de laatste jaren, merkt Gerard van Linden, cao-coördinator van CNV Dienstenbond. In zijn eigen loopbaan maakte hij maar twee keer mee dat er iemand van buiten in de arm werd genomen.
PvdA’er Noten bemiddelde in 2008 bij de cao voor de mode- en sportdetailhandel. Voormalig commissaris van de Koningin Staal probeerde in datzelfde jaar de cao bij Atos Origin op de rails te krijgen. Beide initiatieven liepen op niets uit, aldus Van Linden.