Creationistisch tijdschrift misleidt de lezer
Het nieuwe creationistische tijdschrift Weet Magazine biedt misleidende informatie, vindt Coen Brummer. Dat is kwalijk, want de wereld staat voor grote vragen die zuiver wetenschappelijk onderzoek vereisen.
Wie de inhoud van populairwetenschappelijke tijdschriften als Kijk en Quest niet aanstaat, kan nu terecht bij Weet Magazine, een populairwetenschappelijk magazine gemaakt door creationisten. Het blad opent frontaal de aanval op de gevestigde wetenschap. Hoofdredacteur Jan Rein de Wit stelt dat de Bijbel hierbij de basis is: „Niet om te bewijzen dat de Bijbel waar is. Dat staat buiten kijf. Maar om te laten zien hoe groot God is.”Het is niet de eerste keer dat er uit deze hoek campagne wordt gevoerd tegen het wetenschappelijk wereldbeeld en de bijbehorende ethische vraagstukken. Redactieleden van het magazine zijn actief in organisaties als Bijbel & Onderwijs en Schreeuw om Leven. Kosten noch moeite zijn gespaard: 52 pagina’s full colour op dik, glanzend papier. De vraag rijst wie dit financiert.
Dan de inhoud. De artikelen zijn gebaseerd op creationistische argumenten die al keer op keer ontkracht zijn. Zo vertelt bioloog Peter Borger in het artikel ”Darwins broodje aap”: „De theorie van Darwin was fout vanaf de dag dat hij ermee kwam.” Dat hij hiermee voorbijgaat aan vrijwel alles wat we weten over biologie en soortvorming lijkt Borger niet te deren.
Zo stelt hij dat „willekeurige mutaties in DNA-reeksen nooit bruikbare biologische informatie opleveren” en dat daarmee het idee van natuurlijke selectie onhoudbaar wordt. Een onzinnige redenering: onderzoek laat zien dat zelfs simpele mutaties in bacteriën al resistentie tegen antibiotica tot stand kunnen brengen en dus bruikbaar kunnen zijn voor een organisme. Ook in de evolutie van de mens speelde dit een rol. Zo zorgde de uitschakeling van een gen door een enkele mutatie tussen de 2,1 en 2,7 miljoen jaar geleden voor lossere kaakspieren, zodat zich een grotere herseninhoud kon ontwikkelen.
In een ander artikel wordt de ouderdom van de aarde betwist. Zo zouden ijslagen op de poolkappen zich in slechts 2800 jaar hebben kunnen vormen, omdat een op Groenland gevonden vliegtuig zich onder een dikke laag ijs bevond. Ook dit voorbeeld snijdt geen hout: het vliegtuig lag op een bewegende gletsjer, in het warme zuiden van Groenland waar de poolmetingen niets mee van doen hebben. Er zijn verschillende methoden om ijs te dateren die overeenkomstige resultaten opleveren.
Ook in andere artikelen over klimaatonderzoek en genetische modificatie worden ronduit twijfelachtige onderzoeken aangehaald en conclusies getrokken die niet berusten op enige onderbouwing.
Dit soort misleidingen is kwalijk, omdat de wereld voor grote vragen staat. De energiecrisis, klimaatverandering, het wereldvoedseltekort, allemaal zijn het vraagstukken die zuiver wetenschappelijk onderzoek vereisen. De schouders erover ophalen zoals De Wit doet („het is maar net hoe je tegen de dingen aankijkt”), is een naïeve opstelling die we ons niet kunnen veroorloven.
De auteur studeert geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Utrecht en was mede-initiatiefnemer van de actie ”Nee creationisme, ja Darwin”. Morgen reageert de redactie van Weet Magazine.