Weinig steun voor vlaktaks Verdonk
Kiezers reageren weinig enthousiast op plannen van Tweede Kamerlid Verdonk van Trots op Nederland voor de invoering van een vlaktaks.
Ongeveer 70 procent is tegen het vorige week gelanceerde voorstel om een vast belastingtarief in te voeren van 25 procent voor iedereen. Daarbij verdwijnen tegelijkertijd alle aftrekposten en subsidies voor burgers en gezinnen.De tegenstand bleek gisteren uit de jongste politieke peiling van Maurice de Hond. Vooral de GroenLinksstemmers zijn tegen een vlaktaks: bijna negen op tien.
De achterban van VVD en PVV zijn het meest positief. Ongeveer 45 procent van de aanhang van deze twee partijen voelt wel wat voor het plan.
Eerder heeft het Wetenschappelijk Instituut van het CDA ook al gepleit voor een uniform tarief van 33,25 procent voor alle inkomen uit arbeid, maar dat staat nu niet in het concept-verkiezingsprogramma van de christendemocraten. Driekwart van de CDA-kiezers verzet zich ook tegen de vlaktaks in de peiling van De Hond. Van de ChristenUnie-, PvdA- en SP-achterban is eveneens 70 tot 80 procent tegen.
Uit de peiling bleek verder dat de noodzaak tot bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te brengen tegenstellingen tussen links en rechts blootlegt.
Bijna twee derde van de linkse kiezers steunt PvdA-plannen om de hypotheekrenteaftrek op termijn af te bouwen, tegen een op de vijf stemmers aan de rechterkant.
Het voorstel van de VVD en het CDA om niets te doen aan het belastingvoordeel op de hypotheekrente scoort precies andersom: 65 procent van de rechtse kiezers is het hiermee eens, terwijl dat maar voor ongeveer 20 procent van de stemmers aan de linkerzijde geldt.
Het enige waar de kiezers van links tot rechts het wel over eens lijken, zijn bezuinigingen op de overheidsorganisatie: het aantal politici en ambtenaren. Ruim 90 procent van de kiezers van VVD en PVV steunt plannen van de VVD om hierop 4 miljard euro te bezuinigen.
Dat geldt ook voor 77 procent van de CDA-achterban en zeven op de tien SP-stemmers. Ongeveer 60 procent van ChristenUnie-, PvdA- en GroenLinks-aanhang ziet ook wel wat in het voorstel van de liberalen. Wel zijn er van links tot rechts twijfels of deze bezuinigingen echt worden doorgevoerd.
Verder twijfelen de VVD-stemmers over het plan van de liberalen om het eigen risico in de zorg te verhogen. Ongeveer de helft van de VVD-achterban voelt bovendien ook wel wat voor de PvdA-voorstellen om in plaats van de studiebeurs een sociaal leenstelsel in te voeren, het koppelen van de salarissen van leraren aan de loonontwikkeling in de markt en het beteugelen van inkomens van medisch specialisten.
Van de PvdA-kiezers steunt maar ongeveer de helft de plannen van de sociaaldemocraten voor vervanging van de studiebeurs door een sociaal leenstelsel.