Politiek

Overzicht rechtsgang tegen de SGP

De Hoge Raad sprak vanmorgen uit dat de staat maatregelen moet nemen tegen de SGP die ertoe leiden dat er ook vrouwen op kandidatenlijsten komen. Een overzicht van de rechtsgang.

9 April 2010 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 10:17

26 NOVEMBER 2003 – Het Clara Wichmann Instituut (CWI) eist in een civiele procedure bij de Haagse rechtbank van de SGP dat zij vrouwen toelaat als volwaardig lid. Behalve de SGP klaagt het instituut ook de Nederlandse staat aan. Die moet, aldus het CWI, ophouden het VN-Vrouwenverdrag te overtreden en stappen ondernemen tegen de SGP.Het vrouwenverdrag verplicht de overheid ertoe om in de politiek vrouwen dezelfde rechten toe te kennen als mannen. De Nederlandse regering heeft dat verdrag geratificeerd, maar altijd gezegd dat de grondrechten van vereniging, godsdienstvrijheid en meningsuiting waarborgen dat de SGP niet verplicht is om ook vrouwen toe te laten als lid en/of een plaats te gunnen op de kandidatenlijsten.

7 september 2005 – De rechtbank Den Haag verklaart het Clara Wichmann Instituut –en enkele andere feministische organisaties en instellingen die opkomen voor mensenrechten– niet-ontvankelijk in de klacht tegen de SGP. De organisaties hebben geen direct belang bij de toelating van vrouwen tot de SGP. In de zaak tegen de staat verklaart de rechter de klagende organisaties wel ontvankelijk. Inhoudelijk deelt de rechter de bezwaren van het CWI en consorten. De rechter draagt de staat op maatregelen te nemen tegen de SGP die ertoe moeten leiden dat de partij vrouwen toelaat. Tevens besluit de rechter dan met onmiddellijke ingang de subsidiekraan dichtgedraaid moet worden zolang de SGP geen vrouwen toelaat.

24 juni 2006 – De SGP wijzigt haar statuten waardoor vrouwen lid kunnen worden van de partij. Het buitengewoon lidmaatschap van vrouwen, waarbij vrouwen wel mochten betalen, maar niet mee konden beslissen, was nooit een succes. De partij handhaaft het uitgangspunt dat vrouwen geen plek kunnen krijgen op kandidatenlijsten. Daarvoor ziet de partij op grond van Bijbelse gegevens geen ruimte. Van de afgevaardigden stemmen 350 voor en 129 tegen. Vijftig leden zeggen hun lidmaatschap op.

5 december 2007 – De Raad van State spreekt uit dat de staat de subsidiekraan voor de SGP niet dicht mag draaien. De SGP had bij de bestuursrechter bezwaar aangetekend tegen het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken om de geldkraan voor de partij dicht te draaien. De partij krijgt daardoor alsnog alle subsidies waar het volgens de wet recht op had.

20 december 2007 – Het Haagse gerechtshof doet uitspraak in het hoger beroep dat de staat heeft ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. Op verzoek van de SGP is de partij ook toegelaten om mee te procederen tegen de klagende vrouwen. Het Clara Wichmann Instituut is ondertussen opgeheven omdat de overheid de subsidiekraan dichtdraaide, maar om processen te kunnen voeren is het Proefprocessenfonds Clara Wichmann als rechtsopvolger opgericht. Het gerechtshof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank met uitzondering van het bevel aan de staat om de subsidie aan de partij te staken.

7 maart 2008 – De staat stelt cassatieberoep in bij de Hoge Raad omdat hij zich niet geroepen voelt om ingrijpende maatregelen tegen de SGP te nemen. De staatkundig gereformeerden gaan ook in cassatie, evenals de belangenorganisaties onder leiding van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann.

27 NOVEMBER 2009 – Voorafgaand aan een uitspraak van de Hoge Raad brengt een advocaat-generaal bij de Hoge Raad –in dit geval mr. F. F. Langemeijer– een advies uit aan de rechters van de Hoge Raad. Hij adviseert alle cassatieberoepen te verwerpen.

Daarmee zegt Langemeijer dat de staat linksom of rechtsom moet proberen de SGP zo ver te krijgen om vrouwen toe te laten op kandidatenlijsten. In het uiterste geval zal er wetgeving tot stand moeten komen. De advocaat-generaal wil niet dat de Hoge Raad daartoe zal oproepen, omdat het niet aan rechters is om de staat op te dragen wetgeving over welk onderwerp dan ook op te stellen en in te voeren.

26 februari 2010 – De Hoge Raad heeft beloofd uitspraak te doen over de SGP en de vrouw. Enkele dagen ervoor maakt de raad bekend dat de uitspraak is verschoven naar 23 april. Op dinsdag 6 april wordt bekend dat de uitspraak alsnog is vervroegd naar vandaag.

9 april 2010 – De Hoge Raad spreekt uit dat het beleid van de SGP om vrouwen te weren van kandidatenlijsten in strijd is met het VN-Vrouwenverdrag. De Hoge Raad eist dat de regering maatregelen neemt zodat de SGP wel vrouwen als vertegenwoordigers accepteert. Het woord is nu aan de politiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer