Oog in oog met kip op kunstgras
Geen kip te zien in het Rondeel. De beesten zouden een lichte hartverzakking hebben opgelopen door de drukte tijdens de opening van hun stal.
Pluimveehouder G. Brandsen heeft de primeur. Directeuren van het ministerie van Landbouw, Albert Heijn, de Dierenbescherming en Stichting Milieukeur openden achter zijn huis donderdag het eerste exemplaar van de nieuwe stalsoort.De leghennen, die woensdag het onderkomen westelijk van Barneveld betrekken, krijgen de beschikking over zowel een binnen- als een buitenruimte. Met de mogelijkheid van uitstapjes in een bosrand die om de stal is aangelegd. Daar kunnen ze onbekommerd rondscharrelen: de buitenwand reikt zo diep in de grond dat vossen er niet onderdoor kunnen graven, mochten ze op dat snode idee komen.
Het Rondeel aan de Van Amerongenweg –morgen is er open dag– is ontstaan uit het onderzoek ”Houden van Hennen” van Wageningen Universiteit, die in 2004 zocht naar een duurzame toekomst voor de legpluimveehouderij. Met aandacht voor het welzijn en de wensen van kip, boer en klant.
De Venco Groep uit het Brabantse Eersel kwam met een stal op de proppen die alleen al door de stervorm in het oog springt. De ster heeft vijf taartvormige ‘poten’. Daarin overnachten straks in totaal 30.000 kippen. Als overdag de zijwanden worden opgerold, kunnen de hennen het kunstgras van de tussenruimten op om daar overdekt rond te scharrelen: van boven plastic, opzij gaas, zodat de frisse lucht ruimhartig naar binnen gelaten wordt. Zo krijgen de kippen de ruimte zonder de openlucht in te hoeven.
Het kan nog druk worden op het asfaltweggetje langs de spoorlijn: het Rondeel is doordeweeks dagelijks geopend voor bezoekers. In de nok zit een bezoekerscentrum. Daar dalen gasten de trap af naar een tunnel waar ze –op ooghoogte– tussen de kippen door scharrelen.
Wat de hennen aan uitwerpselen op het kunstgras achterlaten, is gemakkelijk weer te verwijderen. Vanuit de binnenruimten worden mest en eieren afgevoerd naar het hart van de stal. Daar staan een mestcarrousel en een eierinpakmachine. Door een glazen plaat in de vloer van het bezoekerscentrum is te zien hoe eierdoosjes gevuld worden die net zo rond zijn als het Rondeel en die zeven eieren bevatten. Bij Albert Heijn gaan ze onder het label ”AH Puur & Eerlijk” de schappen in.
Het nieuwe eierproductiesys-teem is volgens de bedenkers vriendelijk voor „burger, boer en beestje.” De kippen hebben leefruimte, en ze hoeven zich niet te vervelen: als ze op elkaar, het kunstgras en de bosrand uitgekeken zouden raken, kunnen ze zich altijd nog vermaken over de menselijke hoofden die achter het tunnelglas voorbijkomen.
rondeel.org