Economie

Meer schade door skimmen betaalpas

Banken hebben het afgelopen jaar voor 36 miljoen euro schade geleden als gevolg van skimming, het kopiëren van betaalpassen.

Redactie economie
7 April 2010 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 10:16
Foto ANP
Foto ANP

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte dit woensdagmorgen bekend.Het schadebedrag steeg met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden 32.000 betaalpassen gekopieerd. De schade per geskimde kaart daalde wel, van 1500 euro in 2008 naar 1100 euro in 2009. In totaal zijn 25 miljoen betaalpassen in omloop.

De NVB verwacht in de bestrijding van het probleem veel van de vervanging van de magneetstrip op de betaalpas door de, veel minder makkelijk te kopiëren, chip. Probleem is dat de strip voorlopig nog wel op de passen blijft zitten, omdat veel niet-Europese landen nog niet overstappen op de nieuwe technologie.

Woensdag kondigden politie, openbaar ministerie en de NVB aan dat zij beter gaan samenwerken om skimming te bestrijden. De intensievere samenwerking bestaat onder andere uit het (internationaal) uitwisselen en analyseren van informatie. Daardoor kunnen criminele netwerken eerder worden opgespoord en vervolgd.

De samenwerking krijgt vorm in een zogeheten proeftuin. Die bestaat uit een zogeheten skimmingpoint voor kennisontwikkeling en -deling, onderzoek naar het opwerpen van barrières om skimming tegen te gaan, samenwerking in de strafrechtsketen en versterking van de repressieve aanpak.

Skimmen is een vorm van betaalpasfraude, waarbij de magneetstrip van een pinpas of creditcard door de fraudeurs wordt gelezen. Dat doen skimmers door kopieersystemen in betaal- en geldautomaten te zetten.

Vervolgens proberen ze achter de pincode te komen door bijvoorbeeld een kleine camera te installeren bij de pin- of betaalautomaat.

Slachtoffers merken dat er snelnadat ze hun pas door een bewerk-te automaat hebben gehaald, geld van hun rekening wordt afgeschreven. Vaak verdwijnt het geld naar het buitenland.

Ict-deskundigen plaatsen vraagtekens bij de cijfers die banken zelf publiceren. Volgens hen is het probleem veel groter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer