Risico’s aan de taser
De taser, het stroomstootwapen dat arrestatieteams in Nederland het afgelopen jaar acht keer gebruikten, is niet zonder risico’s. Het wapen eiste in het buitenland levens.
In het Australische Perth leidde de inzet van het stroomstootwapen er begin dit jaar toe dat een man in brand vloog.De 44-jarige man had zich in een huis verschanst en dreigde het pand in brand te steken. Hij goot op verschillende plekken benzine. Toen hij meldde dat hij lucifers ging halen, kwamen de agenten in actie. Bij zijn arrestatie werd het stroomstootwapen gebruikt. De benzine op het lichaam van de man vatte vlam. Hij raakte voor 20 procent verbrand.
Opmerkelijk is ook de taseractie van een politieagent in het Amerikaanse plaatsje Ozark, in november vorig jaar. De politieman gebruikte het stroomstootwapen om een 10-jarig meisje tot bedaren te brengen. De agent meldde dat de moeder van het meisje hem toestemming had gegeven om het kind een stroomstoot te geven als dat nodig was. De politieman trof het meisje na een melding van een huiselijke twist gillend op de grond aan. Toen de agent haar probeerde vast te grijpen, „schopte ze wild en schold.” Ze trapte hem in zijn kruis en hij diende het kind „een zeer korte schok in de rug” toe, aldus een rapport van de diender. De man is een week geschorst, omdat hij in strijd met korpsregels de camera op het wapen niet had ingeschakeld.
Misbruik
Met de taser wordt het arsenaal aan zogeheten less-lethalmiddelen (minder dodelijke wapens) voor de politie uitgebreid. Een ander niet-dodelijk wapen is bijvoorbeeld pepperspray.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is kritisch over de stroomstootwapens. De organisatie waarschuwde vorig jaar voor misbruik van het wapen. „Het risico dat het wapen wordt misbruikt is vrij groot, omdat het licht is en makkelijk te bedienen. Een druk op de knop is voldoende om ernstige pijn toe te brengen zonder dat het tekenen op het lichaam achterlaat.”
In Amerika zijn de achterliggende jaren enkele honderden doden gevallen na gebruik van het stroomstootwapen. Anders dan in Nederland mogen in de Verenigde Staten ook ‘gewone’ agenten de taser gebruiken.
In Antwerpen besliste de gemeenteraad eind vorig jaar dat de politie in gevangenissen de taser mag gebruiken om agressieve gevangenen onder controle te krijgen. De korpschef meldde tijdens de raadsvergadering dat wapenstok en pepperspray niet altijd toereikend zijn.
De Raad van Hoofdcommissarissen in Nederland is positief over de ervaringen in Duitsland en België met de taser.