„Antithese hoort in prediking”
Als predikanten ware Godsgezanten zijn, zullen zij net als de profeet Elia tegen de trend van het syncretisme in krachtig de antithese blijven preken. Dat heeft dr. Peter Jones dinsdag betoogd in de openingslezing van de Colloque Biblique Francophone in Lyon.
Dinsdagmiddag ging de jaarlijkse Franstalige conferentie van start, die 25 jaar geleden begon als ”Pastorale van Dijon”. De conferentie is een ontmoetingsplaats voor reformatorische protestanten uit de Franssprekende gebieden wereldwijd, zowel in Europa als in Afrika en Zuid-Amerika.Voorzitter Malcolm Ball memoreerde in zijn openingswoord de broeders en zusters uit Haïti, die anders altijd acte de présence geven. Door de ramp die eerder dit jaar hun land trof, kunnen zij deze keer niet aanwezig zijn. Een Haïtiaan die in Aix-en-Provence theologie studeert, is wel aanwezig. Dit jaar telt de colloque ongeveer zestig deelnemers, onder wie zes Nederlanders en een studente uit Roemenië.
Dr. Peter Jones, woonachtig in Californië, hield een lezing over ”Elia en opwekking”. Jones, geboren in Liverpool, was jarenlang hoogleraar Oude Testament aan de Vrije Faculteit voor Gereformeerde Theologie in Aix-en-Provence. Momenteel is hij gasthoogleraar aan Westminster Seminary in Californië. Daarnaast is Jones directeur van TruthXchange, een instituut dat wereldwijd de afwijking van de Bijbel en de verslapping in de kerken wil tegengaan.
In zijn lezing ageerde Jones vooral tegen het syncretisme. Hij zag vele parallellen tussen de tijd van Achab en Izebel en onze tijd. Dit „dynamische koppel” gelukte het de Israëlieten te doen geloven dat er geen verschil bestond tussen de Baälsdienst en de dienst aan Jahweh en dat beide religies gemakkelijk vermengd konden worden.
Tegen dit syncretistische eenheidsstreven in handhaaft Elia met kracht de radicale antithese, aldus Jones. In tegenstelling tot de vaak seksueel getinte natuurreligie, houdt Elia vast aan het oneindige verschil tussen de soevereine en transcendente Schepper en Zijn schepsel.
Jones ziet in de gebeden tot Baäl op de berg Karmel typische manipulatiepogingen die ook nu zichtbaar zijn in de huidige meditatietechnieken en ervaringsgerichte religies. De profeet Elia vermijdt daarentegen iedere neiging tot het miraculeuze en volgt de weg van strikte gehoorzaamheid aan de godsdienstige voorschriften.
„Een opwekking begint altijd als een reformatie”, aldus Jones. Het herstel van het altaar tekent de deplorabele toestand van het volk. Het volk leefde blijkbaar zonder priesters en zonder onderwijzing en dus had het volk alle besef van zonde verloren.
Als de Geest van God als krachtig teken Christus uit de doden heeft opgewekt, dan moet dat predikanten in deze tijd aanzetten om tegen al het moderne syncretistische eenheidsstreven in, de enige weg in Christus te preken, aldus Jones.
Ds. Régis Berdoulat, predikant van een gereformeerde baptistengemeente in Lausanne, besloot de eerste conferentiedag met een meditatie over 1 Korinthe 15.
In Lyon heeft tot vrijdag de 25e Colloque Biblique Francophone plaats, waarvan elke dag verslag wordt gedaan. Woensdag deel 1.