Meer dan 55.000 handtekeningen voor actie ouders Ede
De actie van de ouders van het ontvoerde en misbruikte meisje Hannah uit Ede heeft tot maandagmiddag rond één uur meer dan 55.000 handtekeningen opgeleverd.
De ouders willen via een zogeheten burgerinitiatief het tbs-beleid in Nederland gewijzigd krijgen. De familie is verontwaardigd dat een van de ontvoerders van hun destijds 7-jarige dochtertje tbs ontloopt door niet mee te werken aan gedragskundig onderzoek.Henk Donkersteeg startte vorig week maandagavond een handtekeningenactie via ditkannietlanger.nl. Afgelopen vrijdagavond waren de benodigde 40.000 handtekeningen binnen om via een burgeriniatief een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.
De initiatiefnemers roepen mensen er toe op om te blijven tekenen op de website. „Hoe meer stemmen, hoe beter.”
De rechtbank in Arnhem legde Kaj. M. (29) twee weken geleden tien jaar cel op. De andere kidnapper, Leo S. (28), werd veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs. Beiden zijn eerder veroordeeld voor een zedendelict. Het openbaar ministerie (OM) had fors hogere straffen geëist.
Donkersteeg toonde zich vrijdagavond blij dat de 40.000-grens ruimschoots is gepasseerd. „Dit geeft een goed gevoel”, zei hij. „Dit zorgt ervoor dat we ons niet meer alleen voelen. Er zijn tienduizenden mensen die achter ons staan. Vanmiddag hebben we aan tafel psalm 118 gezongen. ”Dit werk is door Gods alvermogen, door ’s Heeren hand alleen geschied”’.”
Hij hoopt deze week naar Den Haag te gaan om de handtekeningen aan te bieden. Donkersteeg is „niet bang” dat de actie zonder resultaat blijft. „Na de Paasdagen zullen er misschien wel 100.000 handtekeningen zijn gezet. Niemand in de politiek die dat signaal voorbij zal gaan.”
Donkersteeg vindt het onaanvaardbaar dat misdadigers in principe tbs kunnen ontlopen door niet mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Hij vraagt via zijn burgerinitiatief de Tweede Kamer om een wetswijziging, waarbij misdadigers bij ernstige misdrijven worden verplicht mee te werken aan gedragsonderzoek. Bij weigering en bij sommige ernstige misdrijven, zoals ontvoering met pedoseksuele motieven, zouden ze standaard tbs moeten krijgen.
De Tweede Kamer moet nog beoordelen of het burgerinitiatief aan de gestelde richtlijnen voldoet. Van de zestien eerdere burgerinitiatieven zijn er dertien afgewezen.