Twente beschermt duisternis
Negen Twentse gemeenten gaan de komende maanden gezamenlijk aan de slag om een lichthindervisie te ontwikkelen voor het tegengaan van lichthinder en de bescherming van de duisternis.
Dat hebben de betrokken gemeenten, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen, Dinkelland, Almelo, Borne, Hengelo en Enschede, donderdag bekendgemaakt. Zij starten dit project met behulp van een subsidie van de provincie Overijssel en Regio Twente.In de vorig jaar vastgestelde Omgevingsvisie Overijssel wordt duisternis als kernkwaliteit genoemd. In de omgevingsvisie wordt de ambitie uitgesproken om de donkere gebieden ten minste zo donker te houden, maar ze liever nog wat donkerder te maken.
De Twentse gemeenten zijn de eerste gemeenten in Overijssel die in samenwerking een beroep doen op de provinciale bijdrage.
De gemeenten gaan bij het opstellen van hun lichthindervisie uit van het principe ”licht waar het moet, donker waar het nog kán”. Daarbij wordt onder andere gekeken naar openbare verlichting, verlichting van bedrijfsterreinen en sportvelden, reclameverlichting en skybeamers.
Verlichting vervuilt de nachtelijke duisternis. Beveiligingsschijnwerpers, het dichtverlichte wegennet, xenonprojecties op monumentengevels, witverlichte tennisbanen, skybeamers bij discotheken en reclameborden langs snelwegen maken het nagenoeg onmogelijk om in Nederland nog plaatsen te vinden waar de nachthemel donker is.
De Twentse gemeenten inventariseren de komende maanden alle aspecten van de zogenaamde lichtvervuiling. Selectiever gebruik van lichtbronnen vormt daarbij het uitgangspunt. Energie- en kostenbesparing alsook het tegengaan van het broeikaseffect betekenen voor de gemeenten extra voordelen.
De gemeenten stellen dat goede communicatie met de betrokken partijen moeten bijdragen aan het creëren van draagvlak bij burgers, bedrijfsleven en belangenorganisaties.
In het najaar moeten er een visiedocument en een praktisch plan van aanpak liggen waarmee de gemeenten concrete uitvoeringsprojecten kunnen realiseren.
Naast economische en ecologische schade kent lichtvervuiling ook ethische en esthetische bezwaren, stellen de Twentse gemeenten. De nacht is een werelderfgoed dat op dit moment steeds meer wordt bedreigd door de almaar oprukkende openbare- en privéverlichting.
Duisternis hoort –net als stilte, een onvervuilde bodem en schoon grondwater– tot de meest elementaire natuurkwaliteiten, aldus de gemeenten. Lichtvervuiling kan daarnaast het dag- en nachtritme van nacht- en schemerdieren zoals uilen en vleermuizen in de war sturen.