Nederland zet groep van 35 Irakezen uit
De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) heeft dinsdag een groep van 35 Irakezen met een overheidsvlucht uitgezet naar Bagdad.
Dat maakte het ministerie van Justitie woensdag bekend. Het is de eerste keer dat de DT&V gebruik heeft gemaakt van een overheidsvlucht naar Irak. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee en de DT&V.De terugkeer van Irakezen volgt op de afschaffing van het categoriale beschermingsbeleid voor Centraal-Irak in september 2008. Het kabinet beëindigde dit beleid toen bleek dat de veiligheidssituatie in Irak verbeterd was en dat andere Europese landen, zoals Zweden, geen bijzonder beschermingsbeleid meer voerden voor Irakezen.
Na afschaffing van de categoriale bescherming is de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gestart met het herbeoordelen van alle zaken van asielzoekers uit Centraal-Irak. Een deel van hen heeft alsnog een verblijfsvergunning gekregen, een ander deel dient terug te keren.
Volgens woordvoerder Karen Temmink van het ministerie van Justitie zijn veel Irakezen de afgelopen periode vrijwillig teruggekeerd naar Irak, onder andere met hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie. Degenen die niet vrijwillig vertrekken worden uitgezet.
Temmink verwacht dat er de komende tijd meer uitzettingen naar Irak zullen volgen, maar kan geen aantallen noemen. Behalve in een groepsvlucht kunnen mensen individueel worden uitgezet.
Wat er na aankomst in Bagdad met de teruggestuurde Irakezen gebeurt, onttrekt zich aan het zicht van de Nederlandse overheid. Temmink benadrukt dat in het voortraject is vastgesteld dat het gaat om personen die bij terugkeer geen gevaar lopen. Ook wijst ze erop dat er ter plekke instanties aanwezig zijn om deze mensen op te vangen.