Frustratie op top Arabieren
Gefrustreerde Arabische leiders hebben zondag unaniem het Israëlische nederzettingenbeleid in Oost-Jeruzalem veroordeeld. Dat gebeurde aan het einde van een tweedaagse top in het Libische Sirte.
Leiders van de Arabische Liga maakten de slotverklaring zondag na de laatste bijeenkomst bekend, berichtte de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. De conferentie werd bijgewoond door veertien leiders van landen in de liga, die 22 leden kent.Het Israëlische nederzettingenbeleid vormt „een gevaarlijk obstakel voor een rechtvaardig en begrijpelijk vredesproces.” Eerder liet secretaris-generaal Amr Mussa van de Arabische Liga weten dat Arabische leiders „genoeg hebben” van het Israëlische beleid. Als Israël echt wil onderhandelen „moet het de situatie in de bezette gebieden anders aanpakken.” Arabische leiders werden het echter niet eens over de vraag of de Palestijnen de indirecte vredesgesprekken met Israël moeten hervatten.
De Arabische Liga riep de Amerikaanse president Obama ertoe op te volharden in zijn verzet tegen de bouwplannen. Israël maakte onlangs, tijdens een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Biden, bekend 1600 nieuwe woningen te bouwen voor Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem.
De Palestijnse president Abbas weigert deel te nemen aan vredesgesprekken zo lang Israël doorgaat met het bouwen van woningen in bezette gebieden. Maar de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Ayalon stelde dat Israël het volste recht heeft om in Jeruzalem te bouwen.
Tijdens de top heerste verbittering over het blijvend falen van internationale inspanningen om het Palestijns-Israëlische conflict op te lossen. Arabische leiders verwachten weinig meer van de VN en VS. Ze richten zich meer op regionale mogendheden zoals Turkije en Iran. Abbas riep de aanwezigen op „Jeruzalem te redden.” Arabische leiders spraken af 500 miljoen dollar in te zamelen om de levensomstandigheden van de Palestijnen in Jeruzalem te verbeteren.
De Westelijke Jordaanoever is sinds vannacht voor negen dagen afgegrendeld in verband met het Joodse paasfeest. De 2,4 miljoen Palestijnen kunnen het in 1967 door Israël bezette gebied alleen voor medische noodgevallen verlaten.