Binnenland

Natura 2000 maakt tongen los in Heerde

„Onzin! Onzin!” roepen twee grondeigenaren door de zaal van het dorpshuis in Heerde. Ze toonden zich dinsdag tijdens een informatieavond zeer sceptisch over de plannen die de provincie Gelderland heeft met de Natura 2000-doelen voor de Veluwe.

24 March 2010 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 10:10
Het Heerdese dorpshuis was het decor van een informatieavond over Natura 2000. Foto provincie Gelderland
Het Heerdese dorpshuis was het decor van een informatieavond over Natura 2000. Foto provincie Gelderland

Helemaal vol zit de zaal van het dorpshuis niet, maar toch zijn er meer dan honderd belangstellenden afgekomen op de eerste informatieavond in een serie van acht die de provincie deze weken organiseert. De avond, die bedoeld is om particuliere grondeigenaren, bewoners en natuur- en milieuorganisaties te informeren over Natura 2000 en de Veluwe, trekt ook vele agrariërs en campinghouders naar de zaal.Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden in de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft 162 terreinen aangewezen als Natura 2000-gebied. Negentien daarvan liggen er in de provincie Gelderland, de Veluwe is het grootste van Nederland.

Het doel van Natura 2000 is de soortenrijkdom –ook wel biodiversiteit genoemd– te herstellen en te behouden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende dagvlinders die in Nederland met uitsterven bedreigd worden. Als hun leefgebied het Natura 2000-stempel krijgt, is daar de Natuurbeschermingswet van toepassing en zijn de regels strenger.

Juist over dat feit maken de mensen op de informatieavond zich zorgen. Ab Rodenburg heeft bijvoorbeeld een kleinschalige stalhouderij met een paar recreatiewoningen in Emst. „We wonen vlak bij de Verloren Beek en nu zie ik dat die binnen het Natura 2000-gebied valt. Kan ik dan mijn bedrijf niet meer uitbreiden?”

Projectleider Marianne van der Veen kan de ondernemers maar deels geruststellen. „De Veluwe gaat niet op slot. Bestaande activiteiten kunnen blijven bestaan, maar als u wilt uitbreiden moet eerst bekeken worden of dat een negatief effect heeft op de natuur. In een Natura 2000-gebied mag geen bos of hei verdwijnen, mag de emissie van stikstof en ammoniak niet toenemen, mag de verstoring niet toenemen en mag er niet meer water worden onttrokken aan de bodem dan nu het geval is.”

F. Hogenbirk zit in de Taskforce Veluwe en vindt het zorgelijk dat burgers voor een eventuele uitbreiding eerst moeten aantonen dat die geen schadelijke gevolgen heeft voor de natuur. „Dat is de omgekeerde wereld. Veel logischer is dat de overheid een door de burger gemaakt plan toetst aan de Natura 2000-richtlijnen.”

Tijdens het vragenrondje na de pauze gaat het er soms stevig aan toe. Een grondeigenaar: „Jullie zeggen wel dat jullie de dieren op de Veluwe willen beschermen, maar kijk nu eens wat er bij de Oostvaardersplassen gebeurt. Komt dat straks ook op de Veluwe? Schande!” Als de directeur van de Gelderse Milieu Federatie daar een antwoord op wil geven, krijgt hij zo’n storm van kritiek dat hij snel weer gaat zitten.

Vanavond staat de volgende informatieavond gepland in Kootwijkerbroek. Daarna zijn Velp, Uddel, Nunspeet, Otterlo en Laag-Soeren aan de beurt.

gelderland.nl/natura2000

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer