Politiek

Kamer: Bijvoeren in Oostvaardersplassen

Net nu de lange winter echt achter de rug lijkt en het gras uit de grond schiet, heeft een meerderheid in de Tweede Kamer aangegeven dat de herten, konikpaarden en runderen in de Oostvaardersplassen en ook de hooglanders op de Veluwezoom moeten worden bijgevoerd.

ANP
23 March 2010 18:56Gewijzigd op 14 November 2020 10:10
DEN HAAG – Net nu de lange winter echt achter de rug lijkt en het gras uit de grond schiet, heeft een meerderheid in de Tweede Kamer aangegeven dat de herten, konikpaarden en runderen in de Oostvaardersplassen en ook de hooglanders op de Veluwezoom moeten
DEN HAAG – Net nu de lange winter echt achter de rug lijkt en het gras uit de grond schiet, heeft een meerderheid in de Tweede Kamer aangegeven dat de herten, konikpaarden en runderen in de Oostvaardersplassen en ook de hooglanders op de Veluwezoom moeten

Volgens initiatiefnemer Ormel (CDA) lijden de dieren aan het einde van de winter honger. Beelden van bijvoorbeeld een door de hoeven zakkend verzwakt dier geven dat volgens hem eveneens aan. Hij vindt ook dat te lang wordt gewacht om de dieren uit hun lijden te verlossen. VVD, PPV, Verdonk en ook de ChristenUnie steunen Ormel. Andere partijen menen dat bijvoeren juist averechts werkt en voorzien dat ook dat voedsel bij de sterke dieren belandt en niet bij de zwakke en jonge exemplaren. Door bij te voeren blijft de kudde groot en komt er bovendien alleen maar meer strijd om voedsel.In natuurgebied Oostvaardersplassen is afgesproken dat natuur en dieren hun gang kunnen gaan en dat de mens alleen in het uiterste geval ingrijpt. Verburg stelde onlangs nog dat daar dus ook bijhoort dat dieren doodgaan. Ze beraadt zich hoe ze de motie gaat uitvoeren.

Hoewel de Kamer zich destijds achter de adviezen van deskundigen schaarde om de natuur haar gang te laten gaan, laait de ’s winters steevast de discussie op of de dieren in de Oostvaardersplassen het wel redden zonder hulp van de mens. In de winter van 2008–2009 lieten ruim 900 dieren het leven, deze waren dat er voor zover bekend 686.

Natuurmonumenten laat in een reactie weten dat de Schotse Hooglanders op de Veluwezoom de winter goed hebben doorstaan en niet hoeven te worden bijgevoerd. Het is voorjaar, ze grazen al en er zijn kalfjes geboren. De organisatie begrijpt de bezorgdheid bij de Kamerleden, maar betreurt dat de motie is aangenomen ook al omdat het gras beter voor de dieren is dan het hooi dat de Kamer ze wil geven. Deze winter stierven veertien van de 140 hooglanders, minder dan verwacht, aldus Natuurmonumenten.

De Dierenbescherming reageert ambivalent op de motie. Als organisatie is ze voor het tegengaan van onnodig lijden door dieren. Maar bijvoederen lijkt de Dierenbescherming geen oplossing. „Dan verschuif je het probleem alleen maar en wordt het in de toekomst groter", aldus een woordvoerder. De organisatie spreekt verder van „symboolpolitiek" en is verbaasd dat de motie juist door het CDA is ingediend. „De partijen die de motie steunen blinken doorgaans niet uit in diervriendelijkheid".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer