Economie

De slag om de browser

Ruim 9 miljoen Nederlanders en 200 miljoen andere Europeanen kiezen deze en volgende maand welke browser zij willen gebruiken om te internetten. Een overzicht van de vijf belangrijkste.

Pieter Ariese en Gijsbert Bouw
23 March 2010 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 10:10
Safari is de internetbrowser van Apple. - Foto EPA
Safari is de internetbrowser van Apple. - Foto EPA

Elke gebruiker van Windows XP, Windows Vista of Windows 7 krijgt deze maand na een automatische software-update bij het opstarten van internet een keuzescherm. Daarop staan de vijf belangrijkste browsers: naast Internet Explorer zijn dat Firefox, Chrome van Google, Safari van Apple en Opera. Beweeg je met de muis naar rechts, dan verschijnen nog eens zeven andere programma’s: K-Meleon, Flock, Greenbrowser, Avant, Sleipnir, Flashpeak en Maxthon. Als een computergebruiker reeds een ander programma dan Internet Explorer gebruikt, krijgt hij geen keuzescherm.Dit verplichte kiezen is het gevolg van een schikking tussen de Europese Commissie en Microsoft. Neelie Kroes, tot voorkort Eurocommissaris Mededinging, liet onderzoek doen naar misbruik van de dominante positie die het Amerikaanse softwareconcern inneemt met zijn Windows. Microsoft leverde Internet Explorer standaard mee met dit besturingssysteem. Concurrerende browsers noemden dat koppelverkoop. Eind vorig jaar besloot Microsoft tot de schikking. Het voorkwam hiermee een hoge boete van de Europese Commissie.

De concurrentie voor Internet Explorer nam de afgelopen jaren al flink toe. Vooral Firefox is een veelgebruikt alternatief. Wereldwijd heeft deze browser een marktaandeel van 24 procent. In sommige Europese landen is dat aandeel zelfs meer dan 30 procent.

Toch is de verwachting dat vooral Chrome van internetgigant Google van de keuzevrijheid gaat profiteren. Het concern voert al enige tijd campagne om het marktaandeel van Chrome op te krikken. Met succes, het gebruik van deze browser is de afgelopen maanden het sterkst toegenomen. Chrome had in januari een marktaandeel van ruim 5 procent. Voor Google is een sterke browser erg belangrijk, omdat die een makkelijke toegangspoort is tot vele andere producten van het bedrijf.

refdag.nl/internet


Internet Explorer

Fabrikant: Microsoft

Versie: 8

Bijzonderheden: Voor veel mensen is de blauwe e nog altijd synoniem met internet. Internet Explorer (IE) wordt standaard meegeleverd met Windows en is daarom de meest gebruikte browser ter wereld, met een marktaandeel van ongeveer 62 procent.

Plus: Internet Explorer 8 is een forse verbetering ten opzichte van eerdere versies als het gaat om snelheid en veiligheid. Microsoft stelt dat het in IE 8 geïntegreerde SmartScreenfilter de beste bescherming biedt tegen malware, schadelijke software die van buitenaf via internet de computer binnendringt. IE 8 zou 85 procent van alle malware blokkeren, terwijl concurrenten als Firefox en Safari blijven steken op 29 procent. Tests van het Amerikaanse onderzoeksbureau NSS Labs staven Microsofts bewering, al trekken anderen de resultaten in twijfel.

Min: Leuk voor Microsoft dat IE de meest gebruikte browser is, maar het maakt het programma tegelijk het belangrijkste doelwit van hackers en internetcriminelen. IE zit weliswaar vol beveiligingssoftware, maar kwaadwillenden zoeken voortdurend naar de zwakke plekken. Dat maakt IE een stuk kwetsbaarder dan de andere alternatieven. Qua snelheid blijft IE 8 nog steeds de minst rappe van de vijf meest gebruikte browsers.


Firefox

Fabrikant: Mozilla

Versie: 3.6

Bijzonderheden: Firefox is na Internet Explorer de meest gebruikte browser. Firefox is niet alleen geschikt voor Windowscomputers, maar draait ook op de Mac van Apple. De browser is populair vanwege de vele uitbreidingsmogelijkheden.

Plus: De grote kracht van Firefox schuilt in de duizenden add-ons, kleine programmaatjes die handige functies aan de browser toevoegen. Zo kunnen gebruikers het uiterlijk van de browser aanpassen. Ook zijn er add-ons die automatisch advertenties blokkeren, waardoor webpagina’s sneller laden. Firefox controleert daarnaast automatisch of de geïnstalleerde plug-ins –hulpprogramma’s die ervoor zorgen dat de browser optimaal functioneert– niet zijn verouderd. Verouderde plug-ins verhogen namelijk het veiligheidsrisico.

Min: De hoeveelheid add-ons vormt tegelijkertijd het zwakke punt van Firefox. Elke add-on moet tijdig geüpdatet worden. Het opstarten kan daardoor langer duren. De populariteit van Firefox is voor een groot deel te danken aan het feit dat het lange tijd de enige browser was die weerstand bood tegen de overmacht van Microsofts Internet Explorer. Met de snelle opkomst van Google Chrome kan Firefox qua ontwikkelingssnelheid wel eens het kind van de rekening worden in de strijd tussen giganten Microsoft en Google.


Chrome

Fabrikant: Google

Versie: 4

Bijzonderheden: Google Chrome is een relatieve nieuwkomer in browserland. De browser wordt met veel marketinggeweld geïntroduceerd, met maar één doel: de hegemonie van Microsoft doorbreken. Chrome profileert zich als minimalistische browser, zonder toeters en bellen.

Plus: Chrome is een van de snelste browsers op de markt. Het eenvoudige design zorgt voor veel gebruiksgemak. Net als Firefox kan Chrome worden uitgebreid met add-ons. De browser biedt ook de mogelijkheid om bladwijzers te synchroniseren. Daarmee zijn favoriete webpagina’s ook op andere computers te openen.

Min: Fabrikant Google is en blijft een advertentiebedrijf. Inzicht in het surfgedrag van gebruikers is dus cruciaal om het advertentieaanbod optimaal af te stemmen. De betrouwbaarheid van Chrome op dit punt (wat doet Google met mijn surfgedrag?) zorgt voor discussie, alle geruststellende woorden van de zoekmachinegigant ten spijt. De browser van Google is nog volop in ontwikkeling. Chrome is daarmee niet de meest stabiele van het stel. Gebruikers melden regelmatig crashes. Daarnaast is het geheugengebruik van Chrome fors. Vooral wanneer meerdere tabbladen open staan, slurpt de browser capaciteit. Het aantal add-ons haalt het niet bij het aanbod voor Firefox.


Safari

Fabrikant: Apple

Versie: 4

Bijzonderheden: Safari is ontwikkeld voor Apples Maccomputers, maar is ook geschikt voor computers die met Windows draaien. Lange tijd stond Safari op plaats drie van de meest gebruikte browsers. Inmiddels heeft Google Chrome die plek ingepikt.

Plus: Apple heeft design hoog in het vaandel. Met Safari levert de fabrikant een browser die er gelikt uitziet. Een van de meest in het oog springende functies is Top Sites: een startpagina waarop de meest bezochte pagina’s op een 3D-achtige manier worden weergegeven.

Min: Het zal niet verbazen dat Safari vooral op Apples Mac goed draait. Onder Windows presteert de browser minder goed. Safari is een trage starter. Bovendien doet het programma een flinke aanslag op het geheugengebruik. Het openen van webpagina’s kan secondenlang duren en sommige sites geeft Safari niet goed weer. Wanneer een van de geopende tabbladen vastloopt, crasht de complete browser. Safari kampte in het verleden met de nodige veiligheidslekken en nog steeds moet de browser het op het gebied van privacy en bescherming tegen malware afleggen tegen de andere hier genoemde browsers.


Opera

Fabrikant: Opera

Versie: 10.50

Bijzonderheden: Het Noorse Opera was in 2000 de eerste browser met tabbladen, waardoor nieuwe internetpagina’s niet meer in een apart scherm openden. Opera was ook de indiener van de klacht tegen Microsoft. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de vrije browserkeuze. Naar eigen zeggen is het aantal downloads van Opera dankzij de EU-maatregel sinds 1 maart meer dan verdubbeld. Opera is marktleider op het gebied van browsers voor de mobiele telefoon.

Plus: Volgens verschillende tests, onder andere door het toonaangevende Computerworld, is Opera 10.50 de allersnelste browser van dit moment. Hoewel anderen Google Chrome nóg meer snelheid toedichten, maakt de snelheid Opera zeer geschikt voor oudere en minder krachtige computers. Navigeren over het scherm kan met sneltoetsen of simpele muisbewegingen. De browser beschikt over een ingebouwde e-mailclient.

Min: Opera heeft zich gehaast om versie 10.50 in de markt te zetten nog voordat de browserkeuze in Europa werd uitgerold. De fabrikant lijkt daarbij consessies te hebben gedaan aan de stabiliteit. Gebruikers klagen over fouten en slordigheden, zoals weigerachtige menu’s en problemen met streaming video. Sommige websites geeft Opera niet goed weer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer